Ondersteuning door de stad
Inwoners en groeperingen die zich groeperen rond een thema kunnen participeren aan het beleid door de richtlijnen en mogelijkheden uit de participatienota te benutten. De participatienota biedt een kader waarbinnen participatie kan plaatsvinden.
1. Initiatief nemen
De groep kan een voorstel indienen via de kanalen die in de participatienota zijn vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld door een specifiek onderwerp of probleem te signaleren dat ze willen bespreken of samen aan te pakken.
2. Samenwerken met het beleid
Door gebruik te maken van de participatiekanalen kunnen ze een dialoog aangaan met de betrokken beleidsmakers of administratieve diensten. Hierbij kan de groep suggesties, aandachtspunten of ideeën aanreiken die relevant zijn voor de beleidsvorming.
3. Breed draagvlak creëren
De participatienota moedigt een open en inclusieve aanpak aan. De groep kan dit ondersteunen door input te verzamelen van andere groeperingen, individuele inwoners of belanghebbenden. Het betrekken van een diverse groep versterkt de legitimiteit van hun standpunten.
4. Deelnemen aan georganiseerde participatiemomenten
Indien het beleid een participatiemoment organiseert (zoals een debat, brainstorm of online raadpleging), kan de groep actief deelnemen en hun ideeën en prioriteiten naar voren brengen.
5. Concrete voorstellen ontwikkelen
De participatienota moedigt thematische en doelgerichte inbreng aan. De groep kan dit ondersteunen door concrete en uitvoerbare voorstellen te ontwikkelen.
6. Langdurige samenwerking stimuleren
Als de groep regelmatig betrokken wil blijven, kan ze zichzelf profileren als een aanspreekpunt of expertisecentrum voor hun specifiek thema. Dit kan helpen om een duurzame relatie met de beleidsmakers en administratie op te bouwen.
Door deze stappen te volgen, kan een groep geëngageerde inwoners of groeperingen met hun ideeën en inspanningen een waardevolle bijdrage leveren aan het beleid en ervoor zorgen dat hun thema op de agenda blijft.
De stad is bereid om inwoners en groeperingen die zich rond een specifiek thema willen organiseren te faciliteren, mits dit op een positieve en constructieve manier gebeurt. Ondersteuning met als doel protest tegen genomen beslissingen is hierbij uitgesloten. Het doel van de faciliteiten is om hen te helpen bij hun engagement en participatieproces, zodat zij op een waardevolle manier kunnen bijdragen aan beleidsvorming en uitvoering.
Toegang tot informatie
Transparantie: duidelijke informatie bieden over het participatieproces, beleidsdoelen, en relevante lopende projecten.
Documentatie: beleidsnota’s, relevante cijfers, en plannen toegankelijk maken via een online platform.
- Stad zet zelf proactief nuttige informatie op de website die voor iedereen toegankelijk is.
- Andere extra informatie, die valt onder openbaarheid van bestuur, kan opgevraagd worden via het secretariaat (info@herentals.be). Secretariaat wijst de vraag aan de juiste dienst toe, die vanaf dan rechtstreeks met de vraagsteller communiceert en het secretariaat hiervan op de hoogte brengt. De dienst is vanaf dan dus het aanspreekpunt voor verdere communicatie.
- Via de publieke infomomenten die de stad organiseert.
Logistieke ondersteuning
Fysieke ruimte: gratis of betaalbare vergaderruimtes waar de groep kan samenkomen voorzien zoals beschreven in het reglement zaalhuur.
- Vergaderen: vergaderzalen kelderverdieping van het administratief centrum tijdens de kantooruren en op weekavonden. Gratis.
- Neem eerst contact op met de participatieambtenaar
- Toegang via app
- Reserveren via agendasysteem
- Ruimtes toegankelijk in vertrouwen
- Organiseren: volgens afspraken en prijzen in het retributiereglement verhuur zalen
Administratieve ondersteuning vergadermomenten
- Geen verplichte aanwezigheid (bestuur en administratie beoordelen zelf of zij op vraag een vergadering al dan niet wensen bij te wonen)
- Niet notuleren
- Geen agenda samenstellen
- Niet bijeenroepen
- Expertise aanbieden: een ambtenaar aanwijzen als aanspreekpunt om de groep te begeleiden en feedback te geven over hun voorstellen (zie ook 1. Toegang tot informatie).
- Workshops organiseren desgewenst.
- Tools, tips en tricks desgewenst.
Financiële middelen
- Geen werkingsmiddelen
- Geen vrijwilligerskader van toepassing
- Werkingssubsidie voor erkende Herentalse verenigingen
Netwerken en verbinden
Samenwerkingen stimuleren: de groep contact helpen te leggen met andere groeperingen, belanghebbenden of gemeentelijke experts.
Participatiemomenten
Inclusieve participatiemomenten: bijeenkomsten of inspraakmomenten organiseren waaraan de groep kan deelnemen en hun visie kan delen.
Terugkoppeling bieden: ervoor zorgen dat hun inbreng wordt erkend en duidelijk wordt gecommuniceerd wat ermee gebeurt.
Platform voor communicatie
Promotiekanalen aanbieden: toegang bieden tot gemeentelijke kanalen zoals een nieuwsbrief, website of sociale media om de groep en hun activiteiten in de kijker te zetten.
Via het participatieplatform www.pakherentalsaan.be
Wettelijk kader
- Geen erkend orgaan.
- Mogelijkheid om op eigen initiatief zich officieel te laten erkennen als vereniging via de gekende procedure.
Terminologie
Alle andere groeperingen geven hun input en feedback dat als dusdanig ook verwerkt zal worden.
Door deze faciliteiten te bieden, stelt de stad de groep in staat om zelfstandig te opereren en samen te werken aan oplossingen en verbeteringen in het beleid. Deze ondersteuning versterkt ook het vertrouwen tussen inwoners, groeperingen en het beleid.