×

Struikelstenen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden er ook in Herentals moedige burgers die verzetsdaden pleegden tegen de nazibezetter. Verschillenden van hen werden opgepakt. De meesten daarvan belandden als “Nacht und Nebelgevangenen” in werk- en vernietigingskampen.

Internationaal kunstproject

In 2022 startte Herentals met het plaatsen van twaalf Struikelstenen (Stolpersteine) ter nagedachtenis aan de gesneuvelde verzetsstrijders. Struikelstenen zijn een internationaal kunstproject waarbij er een stoeptegel met een gegraveerd plaatje voor huizen geplaatst wordt. Herentals werd zo één van de 1.200 gemeenten over Europa waar er Struikelstenen liggen. Ondertussen werd de laatste steen gelegd.

Gedenkteken

Hendrik en Jozef Aerts, Alfred Caers, August Cloots, Willy De Milliano, Frans Jonghbloet, August Lambrechts, Gustaaf Leysen, Léon Puyenbroeck, Ernest Steurs, Frans Van Loy en Frans Wuyts. Dit zijn de namen die vereeuwigd zijn in de Herentalse trottoirs. Dus weet, als u er eentje tegenkomt, dat ze een gedenkteken zijn aan gruwelijke gebeurtenissen. De levens van deze Herentalsenaren en hun families zouden er nooit meer hetzelfde uitzien, sinds ze daar, op de plek onder jouw voeten, opgepakt werden door de nazi’s.

Correctie plan: de struikelsteen van Frans van Loy ligt op Lichtaartseweg 114.