Samen tegen discriminatie
Iedereen is uniek
In Herentals wonen er ongeveer 28.500 mensen samen. Iedereen is uniek, maar wat ons bindt is: Iedereen is Herentalsenaar! Jong, oud, man, vrouw, non-binair, hetero of queer. Geboren in België of ergens anders. Waar u ook in gelooft, met of zonder beperking. Is Nederlands uw moedertaal, of niet? Of bent u niet in een hokje te plaatsen: Iedereen moet zich goed, veilig én thuis voelen in onze stad.
Gelijke kansen
Herentals wil een plaats zijn waar iedereen gelijke kansen krijgt. Discriminatie in zijn verschillende vormen is helaas nog steeds een dagelijkse realiteit voor sommigen. Als stad zeggen we duidelijk ‘neen’ tegen elke vorm van discriminatie en sociale uitsluiting. Daarom werken we het hele jaar aan acties om gelijke kansen voor ieder individu te waarborgen. We zetten in op ontmoeting en verbinding. Ook willen we burgers ondersteunen die daarrond een initiatief nemen of zich willen verenigen.
Waar vind ik info over discriminatie?
- In de bibliotheek vindt u tal van romans, informatieve boeken, dvd’s en jeugdboeken. Een greep uit het aanbod vindt u hier.
- Neem een kijkje op www.diversiteitspraktijk.be. Daar vindt u info over conflicten voorkomen en aanpakken.
- E-learning (25 min.) over wat racisme is en hoe u kan reageren
- Unia is een erkend nationaal mensenrechtsinstituut waar u terecht kan voor allerlei informatie rond alle vormen van discriminatie.
- Kliq is het advies- en vormingscentrum van çavaria dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit
- Hulpverlening op maat bieden in een cultureel diverse samenleving? Hier vindt u tips en tools: www.trefpuntodi.be
- Online tool voor een diverse en inclusieve werkomgeving: www.ediv.be
- E-learning voor vastgoedstudenten Gelijke Kansen bij Huurwoningen (e-learning voor studenten) - Overzicht | Rise 360 (articulate.com)
- Hoe reageren op racisme? Op deze website vind u getuigenissen, strategieën en andere inspiratie (podcasts, films, getuigenissen, …) om racisme aan te pakken www.reacttoracism.be
- Het onderwerp discriminatie is telkens in verandering in onze hedendaagse dynamische maatschappij. Deelt u graag nog andere infopunten met ons? Laat het ons graag weten op gelijke.kansen@herentals.be
Waar vind ik hulp?
We spreken van discriminatie wanneer iemand door een persoonlijk kenmerk slechter behandeld wordt dan iemand zonder dit kenmerk. Bent u getuige of slachtoffer van discriminatie? Dan is het belangrijk om hier een melding van te maken bij bevoegde meldpunten discriminatie.
- Heeft u dringend politiehulp nodig en wilt u meteen een politiepatrouille ter plaatse? Bel dan het noodnummer 112. Voor niet dringende vragen kan u contact opnemen met Lokale Politie Neteland via het algemeen nummer 014 244 200.
- Bent u slachtoffer of getuige van een strafbare vorm van discriminatie of van een haatmisdrijf? Een aangifte is nodig als er sprake is van een strafbaar feit. Beslist u om aangifte te doen? Doe het zo snel mogelijk. U kan iemand meenemen die u vertrouwt. U kan op afspraak op het commissariaat een aangifte komen doen. Klik hier om een afspraak te maken.
- Een melding maken kan via het Contactformulier | Lokale Politie Neteland. De onthaalmedewerkers registreert uw melding. Indien mogelijk en noodzakelijk, zorgent de politie voor verdere opvolging in overleg met de relevante diensten.
- Discriminatie op school, bij het huren van een woning, in een fitnesscentrum, in een sportclub, in de welzijnssector, in de media, door een Vlaamse overheidsdienst,… Meld het bij Het Vlaams Mensenrechteninstituut
- Bij discriminatie op basis van geslacht (bijvoorbeeld omdat je man, vrouw of trans persoon bent) kan u dit melden bij Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen
- Voor allerlei vormen van discriminatie kan u terecht bij Unia - Interfederaal Gelijkekansencentrum
- Heeft u hulp nodig bij een melding discriminatie op de huurmarkt? Neem contact op met de sociale dienst: Meldpunt discriminatie op de huurmarkt | Herentals
- Hebt u een conflicten met uw buren? Neem dan contact op met de burenbemiddeling van Neteland. Burenbemiddeling is een gratis en volledig vrijwillig aanbod.
- Spreek onze gemeenschapswachten aan! Ze zijn vaak heel herkenbaar aanwezig in het straatbeeld met paarse jas.
- Praten helpt! Praat met iemand die u kent of neem contact op met een hulplijn. Dit aanbod vindt u op https://zorgenvoormorgen.be/hulplijnen
Wat kan ik als Herentalsenaar doen?
- Informeer uzelf en reageer! Hoe? Dat leest u meer over bij ‘Waar vind ik informatie over discriminatie’.
- Word vrijwilliger! Vrijwilligerswerk is een leuke manier om Herentals en elkaar beter te leren kennen. Bent u nieuwsgierig naar vrijwilligerswerk? Kijk op www.giveaday.be
- Ontmoeten verbindt! In Herentals zijn er tal van ontmoetingsplekken – bent u al eens in één van de ontmoetingsruimtes geweest? Of neem deel aan de talrijke activiteiten in Herentals.
- Zin om de wereld naar Herentals te brengen? Al eens aan gedacht om u te engageren bij Herentals Mondiaal? Of neem deel aan hun talrijke activiteiten tijdens Wereldtals en daarbuiten (Facebook link)
- Kent u de praatpunten al? Daar gaat u als vrijwilliger in gesprek met anderstaligen. U oefent Nederlands met hen en maakt hen wegwijs in onze samenleving.
- Deel suggesties voor een inclusiever Herentals! Heeft u een idee waarmee stad Herentals diversiteit nog meer kan omarmen of discriminatie kan tegengaan? We horen deze graag via gelijke.kansen@herentals.be.