Klavecimbel

klavecimbekEen klavecimbel is een toetsinstrument dat een beetje op een kleine vleugelpiano lijkt. Het grote verschil is: de snaren worden niet aangeslagen door hamertjes. Wanneer je op een toets drukt, trekt een pennetje aan de snaar. Daarom behoort het klavecimbel ook tot de familie van de tokkelinstrumenten. Het kleine broertje van het klavecimbel is het spinet, het vraagt dezelfde speeltechniek.

Hoe wordt het klavecimbel bespeeld?

Je speelt melodieën en akkoorden met je twee handen tegelijk (tien vingers). Sommige instrumenten hebben twee klavieren met een eigen klankkleur.

Kopen of huren? 

Aan de academie kan je geen klavecimbel huren.

Om klavecimbel te studeren, is het niet meteen nodig om een klavecimbel te kopen. De meeste leerlingen oefenen eerst enkele jaren op een gewone piano of een keyboard (met klavecimbelklank). Ben je wat meer gevorderd, dan kan je eventueel een echt klavecimbel aanschaffen. Er is een circuit met tweedehandse instrumenten. Koop je liever nieuw, dan kan je een instrument laten bouwen. Je kiest uit verschillende modellen én prijzen. Een nieuw klavecimbel koop je vanaf 3300€ en een spinet al vanaf 2000€.

Wist je dat...

Als je voor klavecimbel kiest, heb je meestal al een voorkeur voor barok of renaissancemuziek. Het instrument is hier specifiek voor gebouwd. Het klavecimbel, als voorloper van de piano, is een instrument dat tussen de 16de en 18de eeuw zeer populair was. In die tijd hebben vele componisten uit allerlei landen prachtige, melodieuze klavecimbelmuziek gecomponeerd. Toch kan je ook hedendaagse muziek op klavecimbel spelen.

Wie is de leerkacht klavecimbel?

Bekijk hier onze leerkrachten

En hoe klinkt dat dan?