Woordkunst - drama
In de studierichting woordkunst-drama ligt de focus op taal, literatuur, podiumkunst en hedendaagse podiumpraktijk. Je bouwt een visie en technische basis op in spreken, spelen en maken. Je leert niet alleen poëzie gevoelvol voordragen, maar je werkt ook aan je mimiek, zang, camera- en microfoontechniek. Je leert correct ademhalen en bewegen. Klassieke en moderne talen zijn daarbij je onuitputtelijke bronnen van inspiratie.
6 tot 8 jaar - 1ste graad
INITIATIE MUZIEK & WOORD
- 1ste graad = 2 jaar
- 1 uur per week
- 1ste en 2de leerjaar
- in alle vestigingsplaatsen van de academie
In het eerste en tweede leerjaar kan je al eens komen proeven van muziek en woord. Dit is een 2 jaar durende groepsles waarin de twee kunstrichtingen evenwaardig aan bod komen. We fantaseren en creëren en op een speelse manier ontdek je jouw eigen muzikale of theatrale interesse door versjes voor te dragen, liedjes te zingen, toneeltjes te spelen of je uit te leven op verschillende muziekinstrumentjes. Na deze initiatie kan je dan naar de richting woord, muziek of allebei!
8 tot 12 jaar - 2de graad
WOORDATELIER
2de graad = 4 jaar
1 uur per week
starter of 1ste graad afgerond
in Herentals en Kasterlee
Als je in het derde leerjaar zit, begin je in Woordatelier. Je hoeft niet eerst de initiatie te hebben gevolgd. In Woordatelier goochelen we met taal en proef je van spreken, vertellen en toneel spelen. Je leert een mooie uitspraak, je stem gezond gebruiken en je ademhaling juist plaatsen. Ook jouw houding en bewegen komen uitgebreid aan bod. Spelplezier en creativiteit staan steeds voorop, maar ook de techniek en expressie oefenen we wekelijks.
12 tot 15 jaar - 3de graad
WOORDLAB
- 3de graad = 3 jaar
- 2 uur per week: 1 uur klassikaal en 1 uur individueel
- starter 12+, 15+ of 2de graad afgerond
- in Herentals en Kasterlee
Heb je de 2de graad afgerond of ben je een starter van 12+ of 15+ dan kom je in Woordlab terecht. Hier verdiep je je (verder) in spreken, toneelspelen en vertellen.
- In de klassikale les leef je je uit in expressie, improviseren, bewegen en durven overdrijven. Je onderzoekt een spelsituatie, leert over actie en reactie, je leeft je in in een personage en zijn/haar emoties als voorbereiding op Theater in de 4de graad.
- In de individuele les ga je in kleine groepjes op ontdekkingstocht naar wat jij allemaal kan doen met tekst: je werkt met spannende verhalen, speelse gedichten en ontroerende dialogen. De focus ligt hier op intonatie, stemgebruik, timing, lichaamstaal, mimiek en inleving. Allemaal bouwstenen om van u een sprankelende verteller en speler te maken.
15 tot 18 jaar - 4de graad
4de graad = 3 jaar
2 studierichtingen: vertolkend of creërend acteur
2 uur les per week
3de graad afgerond / starter 15+ = 3de graad (zie 12 tot 15 jaar)
in Herentals en Kasterlee
Nadat je de 3e graad hebt afgerond moet je kiezen in welke richting je verder gaat. Binnen elke richting kan je kiezen tussen twee opties.
VERTOLKEND ACTEUR
Voor wie aan de slag wil met bestaande teksten om te spelen, vertellen en bewerken.
Optie speltheater
1 uur theater
1 uur dramalab (klassikaal)
In de optie speltheater ga je aan de hand van improvisatieoefeningen en theaterteksten (dialogen en monologen) dieper graven naar de drijfveren en achtergronden van een karakter. Stem, taal, beweging en emoties brengen jouw personage tot leven. Jouw lichaam is het instrument waarmee je dit alles doet, decor, muziek, licht en rekwisieten komen er later ook bij.
Optie verteltheater
1 uur verteltheater
1 uur dramalab (klassikaal)
Bij verteltheater word je in een klein groepje ondergedompeld in de wereld van literatuur, poëzie en verhalen. Samen of in groep speel en vertel je soms groot en overdreven of ingetogen, puur en eerlijk wat er op je tong of je hart ligt. Je vertaalt samen of alleen de stem van een schrijver of dichter voor het luisterend oor van een geboeid publiek.
CREËREND ACTEUR
Droom je ervan om zelf een voorstelling, vertelling of presentatie in elkaar te steken ? Wil je liever zelf teksten schrijven en scènes maken. Jouw eigen ‘theatrale ei’ leggen? Dan kies je voor creërend acteur.
Optie theater maken
- 1 uur dramalab (klassikaal) + 1 uur keuzevak
Keuzevak: theater maken
De optie theater maken is bedoeld voor iedereen die al wel ‘kaas heeft gegeten’ van spelen of er alvast van geproefd heeft. Je gaat hier vooral op onderzoek uit : Hoe maak je een theatertekst en hoe komt daar een boeiende voorstelling uit ? Hoe breng je over wat je wil vertellen of wat je wil maken? Hoe maak je een voorstelling zonder bestaande teksten maar vanuit een kernidee? Welke accenten leg je in een theatervoorstelling en hoe werk je er naartoe? Alles wordt rustig opgebouwd en onderzocht, met veel plezier waarin het leerproces voorop staat. De focus ligt vooral op jouw creatieve eigenheid.
OF
Keuzevak: improvisatietheater
In het vak improvisatietheater bouw je verder op de improvisatietechnieken die je in de voorbije jaren leerde. Je test er verschillende vormen van improvisatie uit. In groep ontdek je de wondere wereld van improvisatie als theatersport. Elke les is een nieuwe training waar spelplezier voorop staat!
Optie spreken en presenteren
1 uur spreken en presenteren
1 uur dramalab (klassikaal)
In de optie spreken en presenteren ga je je verdiepen in de meer zakelijke kant van het spreken: presenteren, aankondigen en speechen komen hier aan bod. (Die TED Talk is niet zo ver af dan je denkt.) Ook het zelf creëren en inspreken van kortverhalen, reportages, … zijn zeker een optie.
Dramalab
In het klassikale vak dramalab nemen we je mee naar theatervoorstellingen, tentoonstellingen, choreografieën of films. Als kijker en onderzoeker leer je jouw emoties en meningen verwoorden en begrijpen wat er achter een creatie schuilt.
+18 jaar - Volwassenencursus
VOLWASSENEN - 3DE GRAAD
- 3de graad = 3 jaar
- 2 uur per week, aansluitend
- in Herentals en Kasterlee
Als je +18 bent en je hebt nog geen woord gevolgd, kan je direct in de 3de graad starten. Je komt dan terecht in de volwassencursus en kan gedurende twee aansluitende uren jouw spreek-, vertel- en spel-skills uitproberen.
In het eerste uur wordt er vooral nadruk gelegd op de techniek van uitspraak, ademhaling en stemgebruik maar ook naar houding en uitstraling wordt gekeken. Dit alles in een veilige en fijne omgeving, met concrete opdrachten en veel spreekplezier.
In het tweede deel wordt uw expressiviteit en creativiteit aangewakkerd en de aangeleerde techniek toegepast in theaterteksten, gedichten & verhalen, toespraken, presentaties, stand-up comedy of zelfgeschreven materiaal. Je werkt in groep maar de les blijft ook gericht op uw eigen persoonlijke noden en wensen.
In deze cursus reiken we jou de nodige tools aan om door een juiste stem, uitspraak, ademhaling en houding een zelfzekere spreker te worden.
VOLWASSENEN - 4DE GRAAD
Nadat je de 3de graad hebt afgerond moet je kiezen in welke richting uje verder gaat. (zie 4de graad 15 tot 18 jaar)
Richting vertolkend acteur
Optie speltheater
- 1 uur theater
- 1 uur dramalab (klassikaal)
Optie verteltheater
- 1 uur verteltheater
- 1 uur dramalab (klassikaal)
Richting creërend acteur
Optie theater maken
- 1 uur theater maken
- 1 uur dramalab (klassikaal)
Optie spreken en presenteren
- 1 uur spreken en presenteren
- 1 uur dramalab (klassikaal)
Specialisatie na 4de graad
Je volgt 2 jaar specialisatie NA uw 4de graad: 2 uur per week
Je volgt 2 jaar specialisatie TIJDENS uw 4de graad: 4 uur per week in totaal
enkel in Herentals
Hebt je de 4de graad afgerond of wil je tijdens de 4de graad nog meer woord ontdekken, dan kan je terecht in de specialisatiecursus.
In een duidelijke brief laat je weten aan de directie en woordleerkrachten waarom je zo graag nog enkele jaren blijft of meer uren in de 4de graad kunt gebruiken en hoe je die dan graag zou invullen. Zo kan je je gedurende 2 extra jaren vervolmaken en uw opleiding nog verfijnen of uitdiepen.
Creatief schrijven
Onze woordafdeling stelt met trots haar nieuwe richting voor, ‘Creatief Schrijven’. Een boeiende 3-jarige cursus voor al wie verknocht is aan pen en papier. De leerlingen maken er kennis met het schrijven in al zijn literaire facetten. Vanaf september elke maandag van 19u tot 22u voor leerlingen vanaf 15 jaar.
De groep wordt gecoacht door Anke Verschueren. Instappen kan zonder ervaring of historiek aan een academie.