Zang (folk)

Binnen onze academie zijn er vier zangklassen met elk een eigen profiel: 

Deze pagina gaat over folkzang. Klik hierboven op de links voor de andere zangklassen.

In de folkzang verkennen we de grenzen van je stem en van de vier windstreken. Iedere regio heeft zijn eigen karakteristieke sound waarmee je gaat experimenteren. Van de heldere Noord- Europese klanken naar de scherpe nasale Zuid-Europese flamenco en fado. Ook gospel, klezmer, bluegrass, Franse chansons en kleinkunst komen aan bod. Voor elk wat wils! 

De folkafdeling is één gezellige bende. Zo werken we aan een gezamenlijk folkbalrepertoire met het folkorkest en wordt er ook regelmatig gejamd na concerten (= spontaan samen muziek spelen). 

Hoe zing je?
In de folkzangles leer je net als in andere zanggenres technieken om op een gezonde manier te zingen. De basishouding en buikademhaling zijn hetzelfde als bij klassieke zang of popzang, maar bij folkzang zal je meer sprekend zingen en je klankkleur leren aanpassen aan de culturele eigenheid van het lied (scherp of donker, oraal of nasaal). De meeste liederen worden op het gehoor aangebracht. Ook improvisatie, versieringen en harmonisatie (zelf een tweede stem verzinnen) komen aan bod. 

Wist je dat…
…er heel wat traditionele folkmelodieën de basis zijn van moderne popmuziek en remixen? ‘The wellerman’ is zo een voorbeeld:

Wie is de leerkacht folkzang?
Bekijk hier onze leerkrachten

En hoe klinkt dat dan?