Herentals kiest voor duurzame warmte
Het stadsbestuur van Herentals zet enkele belangrijke stappen in de overgang naar hernieuwbare warmte. Zo werkt het schepencollege op dit moment aan een warmteverordening. De warmteverordening is een stedenbouwkundige vergunning die bepaalt dat nieuwe ontwikkelingen vanaf tien woningen een centrale stookruimte en collectieve warmtevoorzieningen moeten hebben.
Stad Herentals onderzoekt ook de mogelijkheid om een warmtenet aan te leggen in het centrum. Een warmtenet is een ondergronds netwerk van buizen om warmte vanuit een centrale bron te verdelen tussen verschillende gebouwen. Gebouwen aangesloten op het warmtenet hebben geen eigen verwarmingsinstallatie nodig. De mogelijkheden van een warmtenet zijn al in kaart gebracht door het project Warmtemakelaar Kempen.
Het stadsbestuur werkt ook samen met IOK aan een warmteplan. Meer dan 60 % van het energieverbruik in een woning gaat naar verwarming. Het is dus belangrijk om deze vraag zoveel mogelijk te beperken en duurzaam in te vullen. Een warmteplan is nodig om de overgang van fossiele naar hernieuwbare energie zo goed mogelijk te laten verlopen en dat tegen een zo laag mogelijke maatschappelijke kost. Ook voor de opmaak van het warmteplan krijgt de stad steun van het project Warmtemakelaar Kempen. Warmtemakelaar Kempen kan rekenen op steun van Europa via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.