Huwelijksaangifte
Als u wilt trouwen, moet u dit aangeven. Dat kan in een gemeente waar een van de aanstaande echtgenoten is ingeschreven. De aanstaande echtgenoten moeten samen de aangifte doen. Dat kan ten vroegste zes maanden en ten laatste vijftien dagen voor de huwelijksdatum.
U vraagt eerst online een huwelijksdatum aan, vervolgens maakt u een afspraak het huwelijk praktisch te plannen.
Online aanvraag huwelijksdatum
- U vraagt uw huwelijk online aan.
- U kiest een datum en een uur. U kunt huwen op maandagvoormiddag, dinsdag, woensdag en donderdag in de raadzaal van het administratief centrum (indien vrij), met uitzondering van de avond voor een feestdag. Op vrijdag, zaterdag en de avond voor een feestdag kunt u huwen in de ceremonie- of trouwzaal in kasteel Le Paige. Opgelet: op zon- en feestdagen kunnen er geen huwelijken plaatsvinden.
- Getuigen zijn niet verplicht bij een huwelijk. Om ceremoniële redenen mag u wel maximaal vier getuigen aanstellen.
- Huwelijkspartners die geen Belgische nationaliteit bezitten, die niet in België wonen of die er niet geboren zijn, moeten bijkomende formaliteiten vervullen. Het is belangrijk en noodzakelijk de stad hierover tijdig in te lichten.
- De trouwdag en het trouwuur zijn pas definitief na een akkoord van het stadsbestuur.
Maak een afspraak voor praktische zaken
- De trouwdag en het trouwuur zijn pas definitief na een akkoord van het stadsbestuur.
- Als de stad akkoord gaat, maakt u een afspraak voor meer concrete afspraken.
Wat brengt u mee naar deze afspraak?
- Uw identiteitskaart
- Als u in het buitenland geboren bent of in het buitenland een ontbinding van een vorig huwelijk hebt verkregen, moet de betrokken buitenlandse instantie alle bewijsstukken afleveren. De burgerlijke stand deelt u mee welke documenten u nodig heeft, welke documenten nog bruikbaar zijn en welke geldigverklaringen er nodig zijn.
- Indien één van de echtgenoten de aangifte doet: een (gelegaliseerd) schriftelijk bewijs waaruit de instemming van de andere echtgenoot met de aangifte blijkt. Dit bewijs moet ondertekend zijn en de identiteitskaart van de andere echtgenoot moet meegebracht worden.
Indien de voorgelegde documenten in een vreemde taal zijn opgemaakt, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand een voor eensluidend verklaarde vertaling vragen.
Kostprijs
- De voltrekking van een huwelijk kost 30 euro.
- De aangifte is gratis.
- De attesten zijn gratis.
- Een duplicaat van een trouwboekje kost 15 euro.
Waar vindt het huwelijk plaats?
Het burgerlijk huwelijk vindt plaats in de ceremonie- of trouwzaal in kasteel Le Paige op vrijdag en zaterdag of op de vooravond van een feestdag. Tijdens de week worden huwelijken in de raadzaal van het administratief centrum voltrokken.
U komt tegen het afgesproken uur naar domein Le Paige.of het administratief centrum. De huwelijksplechtigheid duurt (maximaal) een halfuur (aankomst en vertrek inbegrepen).
Spreekt één van de partners geen Nederlands? Dan moet u zelf een door de rechtbank beëdigde tolk meebrengen of iemand aanstellen die zal tolken.
Belangrijk
- Er is een lift aanwezig om de trouwzaal van kasteel Le Paige te kunnen bereiken. Ook in het administratief centrum is een lift naar de trouwzaal.
- Duiven loslaten, rijst gooien en papiertjes of bloemblaadjes strooien na een huwelijk zijn niet toegelaten.
- Bellen bazen, ballonnen oplaten of andere milieuvriendelijke en veilige alternatieven mogen wel.
- Tijdens de huwelijksplechtigheid is er aan kasteel Le Paige alleen parkeergelegenheid voor de ceremoniewagen. Aan het administratief centrum is voldoende parking.
- Er is geen muziekinfrastructuur aanwezig. Als u muziek wenst af te spelen, dan moet u hiervoor zelf het nodige doen.
- Het houden van een receptie is niet toegelaten in het administratief centrum en in kasteel of domein Le Paige.
Huwelijkspremie
Het stadsbestuur geeft elk getrouwd koppel tijdens de huwelijksceremonie een huwelijkspremie van 30 euro, uitbetaald in Handelshart Herentals Cadeaubonnen.