×

Op kamp

Herentals biedt heel wat mogelijkheden voor jeugdgroepen die er op kamp komen. Hier vind je de belangrijkste informatie die je nodig hebt voor een fijn en zorgeloos kamp.

Vooraf: registreer je kamp

Fijn dat je Herentals kiest als kamplocatie. Voordat je verder leest vragen we je vriendelijk om jouw kamp online te registreren. We beperken ons tot een minimum aan gegevens. Het stadsbestuur gebruikt en bezorgt jouw gegevens aan de lokale politiezone en de lokale brandweerzone voor een snelle en efficiënte interventie bij noodgevallen en om toestemmingen te verlenen voor het maken van een kampvuur.

Verschillende koepelorganisaties geven de kampgegevens van groepen die bij hen aangesloten zijn door aan het stadsbestuur. Omwille van praktische zaken en algemene veiligheid vragen we je om dat toch ook zelf te doen.

Jouw aanspreekpunt in Herentals

Het verenigingsloket

Als u op kamp gaat in Herentals kan je in de eerste plaats terecht bij het verenigingsloket voor alle info over verenigingen in Herentals, speelpleintjes, speelzones, het huren van sportinfrastructuur en nog veel meer. De medewerkers van het loket staan je bij met raad en daad.

De dienst toerisme

Bij de dienst toerisme kan je altijd terecht voor toeristische activiteiten, fiets- en wandeltochten, bezienswaardigheden, stratenplannen, …

 

Met jouw jeugdvereniging overnachten in Herentals

Hopper jeugdverblijf De Brink

Hopper jeugdverblijf De Brink ligt midden in de bossen van de Antwerpse Kempen, vlakbij centrum Herentals. Er zijn verschillende gebouwen waar je met jouw groep kan overnachten en acht kampeerterreinen voor groepen. Je vindt meer info op: www.hopper.be/nl/jeugdverblijf/de-brink.

Hopper jeugdverblijf De Brink, Bosbergen 1, 2200 Herentals, 014-21 15 33

Sport Vlaanderen en Sporthotel Sport Vlaanderen: info via Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen heeft een heel Sporthotel met allerlei verschillende sportinfrastructuur in Herentals. Je vindt meer info op: www.sport.vlaanderen/waar-sporten/onze-centra/sport-vlaanderen-herentals.

Sport Vlaanderen Herentals, Vorselaarsebaan 60, 2200 Herentals, 014-85 95 10

 

Bereikbaarheid

De lijn

Het station van Herentals is een knooppunt waar verschillende buslijnen uit alle richtingen samenkomen. Voor meer informatie over de dienstregelingen, tarieven en reiswegen kan je terecht op de website van De Lijn: www.delijn.be.

NMBS

Herentals heeft een treinstation waar treinen aankomen vanuit Antwerpen, Brussel, Hasselt, Turnhout en Hamont. Voor meer informatie en tickets kan je terecht op de website van de NMBS: www.belgianrail.be.

Fietsostrade (knooppuntennetwerk)

Herentals ligt centraal in de Antwerpse Kempen en is makkelijk met de fiets bereikbaar via het knooppuntennetwerk of een fietssnelweg. Stippel jouw route uit via de volgende websites: https://www.vlaanderen-fietsland.be/routeplanner of http://www.fietssnelwegen.be/.

 

Wat kan je doen in Herentals

Activiteiten

Herentals is een bruisende stad met verschillende publieke activiteiten. Je vindt alle activiteiten terug via deze link: https://www.herentals.be/agenda/search.

Bezienswaardigheden

Herentals is de historische hoofdstad van de Kempen. Dit betekent dat Herentals je een hele boel bezienswaardigheden aanbiedt. Onze dienst toerisme helpt je graag op weg. Bekijk zeker de pagina www.herentals.be/toerisme voor wandelingen, fietstochten en meer informatie over de verschillende bezienswaardigheden.

Netepark

Tijdens de zomervakantie lopen de temperaturen al snel op en wil je met jouw groep het water in duiken. In het Netepark kan je tijdens de zomer zwemmen in binnen- en buitenzwembaden. Daarnaast vindt je in het Netepark een uitgebreid sport- en speelaanbod. Vergeet niet op voorhand te reserveren als je met een groep komt. Je vindt alle nodige informatie op www.herentals.be/netepark.

LET OP!

In de zwembaden van het Netepark geldt een dresscode. Je mag enkel zwemmen in bikini, badpak of aansluitende zwembroek (boven de knie en zonder zakken).

Dresscode Netepark

Speelpleinen en speelzones

In Herentals vindt je verschillende speelterreinen en speelzones. Je vindt de speelterreinen en speelzones allemaal terug via deze linken: buitenspelen en www.natuurenbos.be/spelen.

 

Afspraken

Nachtlawaai en nachtactiviteiten

Iedereen heeft recht op rust en dus mag je geen hinderlijk lawaai maken op om het even welk moment van de dag. Binnen stad Herentals worden spelende kinderen niet beschouwd als lawaai of geluidsoverlast. Tussen 22 uur en 7 uur is geluidsoverlast natuurlijk wel verboden. Daarom zorg je er best voor dat je ‘s nachts geen versterkte muziek speelt.

Nachtspelen brengen vaak rumoer met zich mee. Probeer er als leiding op te letten dat het lawaai niet uit de hand loopt en je de rust van de buurtbewoners niet verstoort. Als je een hevig nachtspel organiseert waar je al bijna zeker bent dat het lawaaierig is, dan verwittig je best de buurtbewoners. Als je ’s avonds of ’s nachts een activiteit met luide muziek (bijvoorbeeld een kampfuif, een dansavond, …) in elkaar steekt, dan vraag je hier toestemming voor via het formulier op www.herentals.be/evenementen.

Gebruik van de natuur

Rond Herentals vind je verschillende bossen. Herentals heeft verschillende speelzones. Je vindt de speelzones terug op www.natuurenbos.be/spelen. Als je in een bos wil spelen buiten een speelzone heb je toestemming nodig van de boswachter. Je vraagt de toestemming minstens 35 dagen op voorhand bij het Agentschap Natuur en Bos.

Kampvuur

Geen geslaagd kamp zonder kampvuur. Tijdens de warme zomermaanden is het maken van een open vuur echter nooit zonder risico. Daarom bereid je jouw kampvuur best goed voor. Als je een kampvuur maakt, dan ben je verplicht om dit te melden. Je hebt namelijk altijd de toestemming van de burgemeester nodig. Je kan deze eenvoudig aanvragen met het online meldingsformulier. De dag van het kampvuur meld je het begin- en einduur ook best even aan de centrale brandweerpost van Geel op het nummer 014-56 66 41. Je controleert het risico op brandgevaar om www.natuurenbos.be/waarschuwingen. Maak geen vuur als er groot risico is (oranje en rood). Je voorziet altijd minstens een poederblustoestel van 6 kg ABC of gelijkwaardig voor noodgevallen. Je voorziet steeds een schop (en zand) om na afloop van het kampvuur het vuur volledig te kunnen doven. Zet ook een emmer met water klaar om te gebruiken als iemand brandwonden oploopt. Gebruik de emmer met water niet als blusmiddel. 

Afval

Een kamp brengt veel afval met zich mee. Je kan jouw kampgrond echter niet achterlaten als een stort. Je hebt als logerende vereniging de verantwoordelijkheid om het kampeerterrein netjes achter te laten. Het retributiereglement van het recyclagepark laat personen van buiten Herentals niet toe om daar afval naar toe te brengen. Wat kan je wel doen?

De eigenaar van het terrein dat je huurt is in principe verantwoordelijk voor het afval dat daar geproduceerd wordt. Je spreekt de eigenaar dus best hierover aan. Je bent volledig vrij hoe je deze afspraken regelt. Besef wel: “goede afspraken maken goede vrienden”.

Je kan als alternatief een evenementcontainer van stad Herentals aanvragen via www.herentals.be/evenementcontainers. Het stadsbestuur beschikt echter maar over een beperkt aantal evenementcontainers, dus doe jouw aanvraag goed op tijd als je hier beroep op wil doen. Als je een evenementcontainer kan gebruiken, dan maak je best duidelijke afspraken met de verantwoordelijke om de containers regelmatig leeg te maken.

Ten slotte kan je terecht bij private firma’s voor het ophalen van jouw afval. Verschillende bedrijven bieden containers en de verwerking van afval aan. Als je even surft op het internet vindt je al snel een bedrijf uit de buurt dat jouw afval voor een prijsje verwerkt.

Toiletten

Geen toiletten op jouw kampplaats? Dat hoeft geen probleem te zijn. Een eerste mogelijkheid is een HUDO. Niet alle eigenaars van kampeergronden laten toe dat je een HUDO graaft, je vraagt dit best na. Daarnaast let je best op enkele regels over het graven van een HUDO. Je vindt ze allemaal terug op www.opkamp.be/hudo. Toch geen zin of mogelijkheid om avontuurlijk naar het toilet te gaan, dan huur je best een chemisch toilet.

Noodgevallen

Algemeen noodnummer: 112

Antigifcentrum: 070-245 245

Brandwondencentrum: 02-268 62 00

Child Focus: 116 000

Zelfmoordlijn: 1813

Ziekenhuis

AZ Herentals, Nederrij 133, 2200 Herentals, 014-24 61 11

Politiezone Neteland

Molenvest 23, 2200 Herentals, 014-24 42 00, Noodgeval: 101

Brandweer zone Kempen

Post Herentals, Oud-Strijderslaan 1, 2200 Herentals, 014-56 66 30, Noodgeval: 112

Huisartsenwachtpost (tijdens weekends en feestdagen)

Nederrij 99, 2200 Herentals, 014-22 22 00

Apotheek van wacht

www.apotheek.be

0903-99 000 (1,50 euro per minuut)

0903-39 969 (1,50 euro per oproep)