Stadswandelingen met een gids
Wil je de mooiste en meest interessante plekjes van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven leren kennen? De dienst cultuur en toerisme Herentals organiseert gevarieerde, leerrijke en ontspannende wandelingen voor groepen. Een gidsbeurt van twee uur voor een groep van maximaal 25 personen kost 60 euro. Reserveren kan tot drie weken voor het geplande bezoek. Elk extra half uur kost 15 euro. Per reservatie wordt er een administratieve kost aangerekend van 5 euro.
De stadsgidsen kennen Herentals als hun broekzak. Ze kunnen je niet alleen veel vertellen over de rijke geschiedenis van de stad en haar monumenten, ze kennen ook de meest charmante plekjes van de stad en de pittigste anekdotes die aan die plekken verbonden zijn. Op een twee uur durende wandeling laten ze je kennismaken met Herentals zoals je het nooit verwacht had. De gidsen hebben allemaal zo hun eigen route, maar bezoeken op verzoek graag de plekken die je aangeeft. Zo kan je toch een beetje à la carte Herentals bezoeken. Je kan de brochure Historische stadswandeling gebruiken als inspiratiebron. Bezoeken aan de Sint-Waldetrudiskerk en de Begijnhofkerk kunnen niet op momenten dat er eucharistievieringen zijn.
De gidsen hebben ook enkele themawandelingen in de stad ontwikkeld. Voor de wat avontuurlijkere groepen zijn er fikse wandelingen in de groene omgeving ten noorden van de stad.
Historische stadswandeling
De gids neemt je mee door het historische centrum van de stad en langs de belangrijkste monumenten. Tijdens de wandeling kan je op aanvraag ook de kerken en de stadspoorten bezoeken. Dit kan je aangeven op het aanvraagformulier.
De brochure van de historische stadswandeling voor individuele bezoekers geeft je een beeld van wat je ongeveer mag verwachten, maar het spreekt vanzelf dat iedere gids zijn eigen accenten legt.
Boerenkrijgwandeling
De Franse revolutie (1789) betekende het einde van het Ancien Régime. Door een groeiend zelfbewustzijn kwam de bevolking in opstand tegen de Franse bezetting. In onze streken was er de Boerenkrijg (1798). Hoewel deze opstand slechts twee maanden duurde, heeft hij een grote invloed gehad in de Kempen. Herentals als vesting- en centrumstad voor de streek heeft flink in de klappen gedeeld. Deze wandeling voert je terug naar die woelige periode.
Zorg in Herentals
De gids neemt je mee langs de infirmerie van het Augustijnenklooster (nu stadsarchief), het Begijnhof en de kapel van het oude gasthuis. Op deze wandeling krijg je een beeld hoe zieken in de loop der tijden verzorgd werden. Je kan met ons vaststellen dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we in deze tijd leven en niet in de middeleeuwen.
Religieuzen in Herentals
Deze wandeling schetst een beeld van de kloosters in Herentals. De geschiedenis ervan weerspiegelt de mentaliteitsveranderingen tijdens de laatste honderd jaar. Je maakt kennis met de bloeiperiode van het religieuze leven in Herentals, maar wordt ook geconfronteerd met de ontkerkelijking van de samenleving.
Vestenwandeling
Herentals was in de late middeleeuwen een stad versterkt met aarden wallen (vestbergen), grachten en monumentale stadspoorten. Wat is hiervan overgebleven en welke gedeelten zijn nog zichtbaar?
Je ontdekt het tijdens deze wandeling van 5 kilometer die het tracé volgt van de oude stadsvesten zoals deze voorkomen op het stadsplan van Herentals van Jacob van Deventer (1558).