Geslachtswijziging
Stap 1: aangifte
U doet in de gemeente waar u ingeschreven bent, aangifte van uw wens om het geslacht vermeld in uw geboorteakte officieel te veranderen.
- U maakt via het stadsloket een afspraak.
- U overhandigt een geschreven verklaring dat u er al een hele tijd van overtuigd bent dat het geslacht in uw geboorteakte niet overeenstemt met uw innerlijk beleefde genderidentiteit. Als u de verklaring niet zelf hebt opgesteld, stellen we deze samen op aan het loket. In de verklaring bevestigt u uw wens dat dit administratief en juridisch wordt aangepast.
- U wordt uitgebreid geïnformeerd over het verdere verloop van de procedure en de gevolgen. U krijgt een ontvangstbewijs en een brochure met meer informatie.
- Indien gewenst, maken we een vervolgafspraak voor stap 2, de opmaak van de akte.
Stap 2: opmaak van de akte
- Minimaal drie en maximaal zes maanden na de aangifte komt u een tweede keer langs. Indien bij de aangifte nog geen vervolgafspraak werd gemaakt, maakt u die via het stadsloket.
- U overhandigt een verklaring die uw eerdere overtuiging bevestigt. U bevestigt dat u zich bewust bent van de administratieve en juridische gevolgen en van het onherroepelijke karakter van de aanpassing van de geslachtsregistratie.
- Het stadsbestuur stelt onmiddellijk de akte op tot aanpassing van de geslachtsregistratie.
- Het stadsbestuur past uw gegevens aan in uw geboorteakte en het bevolkingsregister.
- U krijgt een uitnodiging om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.
Wat brengt u mee?
- Identiteitskaart
- Een geschreven verklaring dat u er al een hele tijd van overtuigd bent dat het geslacht in uw geboorteake niet overeenstemt met uw innerlijk beleefde genderidentiteit. (dit kan ook ter plaatse aan het loket)
- Als de aanvrager minderjarig is: een verklaring van de kinder- of jeugdpsychiater.
- Als u niet in België bent geboren: een recente geboorteakte, gelegaliseerd en vertaald naar het Nederlands.
Kostprijs
De aangifte van een geslachtswijziging is gratis.