×

Wist u dit al over uw huurprijs?

Gepost op dinsdag 19 september 2023

De huurprijzen op de private huurmarkt nemen jaar na jaar toe. Als huurder kan u, als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, ondersteuning krijgen bij het betalen van de huurprijs: ofwel via de Vlaamse huursubsidie, ofwel via de Vlaamse huurpremie. U kan beide premies wel niet combineren.

De Vlaamse huursubsidie kan u als huurder aanvragen als u een bescheiden inkomen heeft én geen woning in eigendom hebt. Bovendien moet u aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

  • U was dakloos en u heeft een installatiepremie van het OCMW ontvangen;
  • U moest uw vorige huurwoning verlaten, omdat deze onbewoonbaar werd verklaard of onaangepast was aan de gezinsgrootte;
  • U huurt een woning die door de woonmaatschappij wordt ingehuurd op de private huurmarkt (voormalige SVK-huurwoning).

De huursubsidie wordt berekend op basis van uw inkomen, de grootte van uw gezin, de ligging en de huurprijs van uw woning. Om de huursubsidie aan te vragen, contacteert u best het woon- en energieloket (tel. 014-28 50 50).

Als u al 4 jaar wacht op een sociale huurwoning en intussen een private huurwoning met een huurcontract huurt, komt u misschien in aanmerking voor de Vlaamse huurpremie. Ook in dit geval mag u geen te hoog inkomen hebben én niet over een eigen woning beschikken. Als u op de wachtlijst staat voor een sociale huurwoning betekent dit automatisch dat u aan deze voorwaarden voldoet.

Staat u 4 jaar of langer op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, dan ontvangt u automatisch een formulier om de huurpremie aan te vragen. Op de envelop vindt u een gele ronde sticker met het opschrift ‘Open dit om de huurpremie te kunnen krijgen!’. Om in aanmerking te komen voor deze premie is het belangrijk dat u het aanvraagformulier volledig ingevuld terugbezorgt. Om dit formulier in te vullen, kan u hulp krijgen bij de sociale dienst of bij het gemeentelijke woon- en energieloket (tel. 014-28 50 50).

Als u al langer dan 4 jaar op een wachtlijst voor een sociale huurwoning staat en u heeft het aanvraagformulier niet ontvangen of u bent het aanvraagformulier kwijt, contacteert u best het woon- en energieloket. Zij kunnen indien nodig het Agentschap Wonen in Vlaanderen contacteren om het dossier uit te klaren.

Tot 30 september 2023 mag de huurprijs van huurwoningen met een hoog energieverbruik (huurwoningen met EPC label D, E en F én woningen zonder EPC) niet worden geïndexeerd. Dit verbod werd in oktober 2022 ingevoerd. Aanleiding waren de hoge gas- en elektriciteitsprijzen door de oorlog in Oekraïne. Vanaf 1 oktober 2023 is indexeren weer toegestaan bij huurwoningen zonder EPC of met een label D, E en F. Maar dan wel volgens een aangepaste formule met correctiefactor om huurders te behoeden voor een al te sterke stijging van de huurprijs.

Voor deze aangepaste indexering wordt op het resultaat van de standaardindexatieformule (basishuurprijs x nieuwe indexcijfer/aanvangsindexcijfer) een correctiefactor toegepast. De correctiefactor die moet worden toegepast, wordt bepaald door het EPC-label en de datum van het huurcontract. Via de website van de Vlaamse Overheid kan u nagaan welke correctiefactor op uw situatie van toepassing is. Het is geen eenvoudige berekening en als u als huurder of verhuurder hulp wilt bij het bepalen van een correctie indexering kan u ook terecht bij het woon- en energieloket (tel. 014-28 50 50).