×

Verstrengde toepassing van regels voor zomerbars baart de stad zorgen

Gepost op donderdag 4 april 2024

Het stadsbestuur maakt zich zorgen om de verstrengde toepassing van de regels voor zomerbars. Die werpt een schaduw over de toekomst van de populaire zomersbars in Herentals en Noorderwijk.

De verstrengde toepassing is het gevolg van een beslissing van de Raad van State, de hoogste rechtbank van België, en geldt dus voor heel het land. De Raad van State heeft beslist dat het lokale bestuur, bij beslissingen over zomerbars, het volledige wettelijk kader moet toetsen, dus ook de wetgeving over ruimtelijke ordening. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de aanvragen voor zomerbars.

De Raad van State oordeelt dat pop-up zomerbars niet langer 'sociaal-culturele instellingen' zijn, maar wel 'handel en dienstverlening'. Dit betekent dat de uitbating van de bars onderworpen is aan strengere regels, waardoor het vergunnen van een zomerbar aanzienlijk moeilijker is en enkel nog mogelijk wordt in woon- of recreatiegebied. Deze uitspraak is onmiddellijk voelbaar in Herentals, waar verschillende pop-up bars te maken krijgen met juridische hindernissen. Het stadsbestuur is immers verplicht te handelen naar de uitspraak van de Raad van State. Dit betekent dat aan de jachthaven enkel nog op de parking een pop-up bar mogelijk is en niet langer op de landtong. De nieuwe havenmeester, waarvoor spoedig een nieuwe aanbestedingsprocedure start, zal daar in de zomermaanden een rustige zomerbar kunnen uitbaten voor fietsers en bezoekers van de jachthaven.