×

Vanaf 1 februari GAS-boete bij foutief parkeren

Gepost op dinsdag 25 januari 2022

De stad kan vanaf 1 februari 2022 een GAS-boete geven bij - onder andere - foutief parkeren. De hoogte van de boete bedraagt 58 of 116 euro, afhankelijk van de aard van de overtreding. Voorheen werden deze inbreuken behandeld door het parket.

Sinds de GAS-wet van 24 juni 2013 kunnen gemeenten bepaalde overtredingen op parkeren bestraffen met een gemeentelijke administratieve sanctie. Dit wordt GAS 4 genoemd. De gemeenteraad keurde op 7 december de politieverordening hiervoor goed. Ze bekrachtigde ook het protocol. Hierdoor kunnen vanaf 1 februari ook in Herentals GAS-boetes gegeven worden voor foutief parkeren.

Over welke overtredingen gaat het?

De stad kan in volgende gevallen een GAS-boete geven:

  • Als u de regels rond het stilstaan en parkeren overtreedt.
  • Als u de verkeersborden C3 (verboden toegang in beide richtingen) en F103 (voetgangerszone) negeert en dat wordt vastgesteld door automatisch werkende toestellen.

Hoe verloopt de procedure?

Begaat u een overtreding? Dan gebeurt het volgende:

  • De politie stelt de overtreding vast en maakt een proces-verbaal. Dit proces-verbaal wordt overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar.
  • U ontvangt een gewone brief (geen aangetekende) met omschrijving van de overtreding samen met de betalingsuitnodiging. De betaling gebeurt binnen een termijn van 30 dagen.
  • Afhankelijk van de overtreding bedraagt de GAS-boete 58 of 116 euro. Deze bedragen werden bepaald door de federale overheid.

Niet akkoord met de boete?

U kan binnen de 30 dagen schriftelijk verweer indienen. Dit kan via gasverkeer@geel.be of via de gewone post.

U mag vragen om mondeling gehoord te worden als de boete hoger is dan 70 euro.

De sanctionerend ambtenaar beoordeelt hierna uw verweer.

U kan in beroep gaan bij de politierechtbank.