×

Uitbreiding kinderopvang

Gepost op dinsdag 23 april 2024

De Vlaamse regering wil de financiële leefbaarheid en verloning in de kinderopvang verbeteren. Daarom kondigde het agentschap Opgroeien van de Vlaamse overheid verschillende oproepen voor nieuwe subsidies aan. Een van deze oproepen behandelt de omschakeling van bestaande plaatsen groepsopvang met basissubsidie (trap 1) naar subsidie met inkomenstarief (trap 2).

De Vlaamse regering wil hiermee de sector verder versterken en het aandeel van plaatsen met subsidies inkomenstarief verhogen.

Alleen organisatoren van bestaande vergunde plaatsen groepsopvang met basissubsidie die aan de voorwaarden voldoen, konden de subsidie inkomenstarief aanvragen.

Voor Herentals werden er 2 aanvragen ingediend :

  • groepsopvang De Zandkapoentjes (Voortkapelseweg 20, Morkhoven):
    omschakeling van 2 plaatsen basissubsidie naar subsidie met inkomenstarief
  • groepsopvang Hummeltjeshof (Augustijnenlaan 22, Herentals):
    omschakeling van 5 plaatsen basissubsidie naar subsidie inkomenstarief

Opgroeien besliste op 3 april om een subsidiebelofte toe te kennen voor beide opvangvoorzieningen.

Daarnaast diende de Speelboom (Wolstraat 25, Herentals) een aanvraag in voor extra steun voor ruimere openingsuren. Het gaat om een financiële tegemoetkoming voor kinderopvanginitiatieven die buiten de gebruikelijke openingsuren kinderopvang willen aanbieden. Met de extra investering wil minister Crevits kinderopvanginitiatieven aanmoedigen om minstens 1 uur bovenop de verplichte openingstijd van 11 uur open te zijn. De Speelboom heeft de openingsuren verruimd van 6.30 uur tot 18.30 uur en heeft kunnen aantonen dat er minstens 75 aanwezigheden per jaar per kind zijn op deze ruimere openingsmomenten. Opgroeien besliste ook hier om de financiële tegemoetkoming toe te kennen.