×

Twee percelen aan Mereldreef en Bornstraat kunnen verkaveld worden

Gepost op dinsdag 30 april 2024

Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de verkaveling van twee bouwpercelen aan de Mereldreef en twee aan de Bornstraat goedgekeurd. De plannen voor deze verkavelingen zijn niet nieuw en lagen ook in het verleden al op de tafel van het schepencollege. Dat heeft nu vanuit een goed financieel vaderschap beslist om de percelen in kwestie wel te verkavelen en daarmee de wijk af te werken. Het stelt ook een einde aan het illegaal gebruik van het perceel aan de Mereldreef als stortplaats voor groenafval.

De percelen die nu verkaveld worden, zijn eigendom van de stad en liggen in woongebied. De wijk bestaat uit ruime, groene percelen en zal door het verkavelen van de vier kleinere percelen zijn groene karakter niet verliezen. Niet alleen wordt elke boom die wordt geveld, dubbel gecompenseerd op een andere plaats op het grondgebied van Herentals, de verkavelingsvoorschriften schrijven ook voor dat in elke tuin hoogstammige volgroeide bomen voor een kruinbedekking van minstens 30 % van de hele kavel moeten zorgen. Bovendien is de wijk gelegen naast een veel groter, aaneengesloten bosgebied met een veel grotere ecologische waarde, dat overigens in de toekomst gevrijwaard wordt door het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Vallei Aa en Kleine Nete. In die context werd trouwens een aanzienlijke hoeveelheid woongebied, woonuitbreidingsgebied en recreatiegebied in eigendom van de stad omgezet naar bosgebied (of een andere groene bestemming).

Om de twee percelen aan de Bornstraat bereikbaar te maken voor de bewoners, zal daar over een afstand van 80 meter tweerichtingsverkeer mogelijk zijn. De doorgang naar de Vorselaarsebaan blijft echter afgesloten, waardoor de impact van deze verkeersaanpassing zeer gering zal zijn.