×

Stad wil Besloten Hofje restaureren

Gepost op dinsdag 14 maart 2023

Het stadsbestuur gaat op zoek naar subsidies voor de restauratie en erkenning van het Besloten Hofje uit de begijnhofcollectie. Er biedt zich daarvoor nu een unieke gelegenheid aan in Tongerlo, waar een team van experten in een speciaal daarvoor ingericht atelier het plaatselijk Besloten Hofje restaureert.

Besloten Hofjes dateren uit de late middeleeuwen. Toen ontstond in de Lage Landen een unieke religieuze kunstvorm die gebruikmaakte van een grote verscheidenheid aan artefacten en memorabilia. Deze unieke mixed-mediaobjecten stellen een ideale spirituele en paradijselijke wereld voor.

Het Besloten Hofje van de Herentalse begijnhofcollectie is een eikenhouten kast van ongeveer 90 cm hoog, 55 cm breed en 20 cm diep uit het tweede kwart van de 16de eeuw met centraal een Mechelse kleine sculptuur met Madonna met kind en peer, op een sokkel in notenhout, verschillende soorten zijden bloemen, vruchten en planten met metalen lovertjes, zijden vogels en Christusfiguurtjes.

Het Hofje is van zeer hoge kwaliteit en heeft een grote cultuurhistorische waarde. Het project zal het erfgoed van de stad in een nationale context in de kijker stellen en een nieuw leven geven aan een uniek stuk uit het Herentalse begijnhofverleden.