×

Schoolomgeving GO! Campus De Vesten wordt schoolstraat

Gepost op vrijdag 10 februari 2023

Om de vele voetgangers en fietsers bij de start van de schooldag veilig te kunnen laten aankomen en op het einde van de schooldag ook veilig te kunnen laten vertrekken, werden er de voorgaande jaren al een aantal straten in onze stad ‘schoolstraten’. Naar aanleiding van verschillende onveilige verkeerssituaties in de buurt van GO! Campus de Vesten, wordt ook in deze omgeving aan het begin en het einde van de lessen de schoolstraat ingevoerd.

Een schoolstraat wil de verkeerschaos in een schoolomgeving aan het begin en het einde van de schooldag beperken en voetgangers en fietsers veilig laten aankomen of vertrekken. Daarom wordt de schoolstraat één- of tweemaal per dag afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer.

Het principe van een schoolstraat is dat schoolgaande kinderen en hun ouders die zich te voet of met de fiets verplaatsen, voorrang krijgen. De rijbaan wordt opnieuw opengesteld voor het gemotoriseerd verkeer op het moment dat de kinderen zijn aangekomen of vertrokken. De rijbaan wordt niet langer afgesloten dan noodzakelijk voor de veiligheid van de schoolkinderen.

Het schepencollege vaardigt hiervoor een nieuw tijdelijk verkeersreglement dat geldt van maandag 27 februari 2023 tot en met 30 juni 2023. De rijbaan in de Nonnenvest (tussen Helikopterplein tot net voorbij de kruising met het Herendaliapad) wordt op schooldagen afgesloten voor het doorgaand verkeer, elke ochtend van 8.15 uur tot 8.35 uur, elke avond (behalve woensdag) van 15.25 uur tot 15.35 uur en op woensdagmiddag van 12.05 uur tot 12.15 uur.

In een schoolstraat zijn de bepalingen uit de wegcode over de inrichting van een schoolstraat van toepassing. Er worden geen vergunningen uitgereikt, wat betekent dat alleen voetgangers, rijwielen, speed pedelecs en prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt, toegang hebben tot de schoolstraat.