×

Restauratie bijgebouw pastorie Noorderwijk gestart

Gepost op woensdag 14 april 2021
Het bijgebouw van de pastorie in Noorderwijk – ook wel de schuur genoemd – krijgt sinds deze week een grondige restauratie. Zo gaat het onder meer over dakwerken, gevelrestauratie en binnen- en buitenschrijnwerk. Ook vinden er schilderwerken plaats en wordt er gewerkt aan het sanitair en de elektriciteit. De kosten voor de werken zijn geraamd op 400.000 euro.
 
De Pastorie, de schuur met de Sint-Bavokerk en de graftombe van familie ’t Serclaes en de Ghellinck zijn historisch gegroeid en vormen één samenhangend geheel. De gebouwen zijn beschermde monumenten waarvan we de erfgoedwaarden graag beschermen voor de toekomstige generaties.
 
De pastorie werd in 1904 opgetrokken naar een ontwerp van architect Taeymans. Rechts bleef een schuur van de oude 17de-eeuwse pastorie bewaard, die bestond toen uit een stal en een washuis (1670-1680). Tijdens de bouw van de kerk (1870-1875) vonden er in de schuur misvieringen plaats. Bij de bouw van de nieuwe pastorie werd de oude getransformeerd tot dienstgebouw en door Taeymans aan de voorzijde aangepast aan de neotraditionele context. De schuur raakte in verval, maar wordt nu zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld.