×

Plaatsgebrek op begraafplaats Herentals

Gepost op vrijdag 13 oktober 2023

Procedure gestart voor ontruiming van 35 graven in perk 2

Op de begraafplaats van Herentals zal tegen eind 2024 het huidige urnenperk volledig ingenomen zijn. Momenteel worden de asurnen begraven in perk 65. Dit perk heeft 192 plaatsen voor asurnen en zal tegen eind 2023 volzet zijn. Daarna zal er volgens het begrafenisplan begraven worden in perk 66 en dit perk heeft 128 vrije plaatsen. Volgens de begrafenisstatistiek van de technische dienst zal dit perk tegen eind 2024 volzet zijn.

Om in de toekomst nog asurnen te kunnen begraven in urnenvelden moet er plaats gecreëerd worden. De politiecodex bepaalt dat graftekens van niet-geconcedeerde graven (dat zijn graven zonder concessie) in Herentals ten vroegste na 20 jaar verwijderd mogen worden, op voorwaarde dat er plaatsgebrek is. Het stadsbestuur start daarom de beperkte ontruimingsprocedure voor perk 2. Dat zijn de oudste niet-geconcedeerde graven op de begraafplaats van Herentals. Ze dateren uit 1987. De graven hebben ondertussen een ligtijd van meer dan 33 jaar. Door de oudste graven te ruimen, voorziet het schepencollege in een gelijke behandeling van alle nabestaanden van de overledenen.

Alle voorwerpen, zoals foto’s, bloemstukken, beeldjes, … moeten uiterlijk op 3 november 2024 verwijderd zijn. Op 4 november 2024 nemen medewerkers van de stedelijke werkplaats de grafzerken weg. Het verwijderen van een grafzerk is gratis.

Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de grafzerk eerder te (laten) ruimen en dus niet de volledige ontruimingsprocedure van een jaar af te wachten. Hiervoor vragen ze een toelating bij de technische dienst, ondertekend door alle nabestaanden van de overledene.

Nabestaanden kunnen ook kiezen voor een thuisbewaring. Hiervoor vragen ze een toelating bij de dienst burgerlijke stand. Bij goedkeuring wordt de grafkist ontgraven en gecremeerd. Na de crematie mag de asurne thuis worden bewaard. De aanvrager betaalt een retributie en draagt ook de kosten van de begrafenisondernemer.

Na de ontruimingsprocedure worden alle graven eigendom van de stad en kunnen graven met een erfgoedwaarde op de inventaris onroerend erfgoed worden opgenomen. Het gaat om graven met een historische, artistieke, volkskundig of socioculturele waarde. Deze graven worden na opname in de inventaris voor minstens 50 jaar bewaard en onderhouden door de stad.

De nabestaanden van de overledenen in de betrokken graven ontvingen al een brief met meer inlichtingen van het stadsbestuur. Er hangt ook een jaar lang een bericht aan de ingang van de begraafplaats.