×

Opheffing van tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen

Gepost op dinsdag 8 augustus 2023

Door het droge weer en de zeer lage waterstand in de waterlopen stelde de gouverneur van de provincie Antwerpen op 10 juni 2023 een tijdelijk onttrekkingsverbod in voor een aantal stroomgebieden in de provincie Antwerpen. De regen van de voorbije periode zorgde ervoor dat het watersysteem voldoende hersteld is. De tijdelijke onttrekkingsverboden worden dan ook opgeheven. Het permanent onttrekkingsverbod, ingesteld sinds 1 januari 2022, blijft wel van kracht.

In 2023 volgden de weersextremen elkaar snel op. Na een natte lente volgde een extreem droge periode van midden mei tot midden juni. Door de droogte daalden de waterpeilen van verschillende waterlopen in de provincie Antwerpen tot onder de ecologische minimumdrempel. Daarom werd er een tijdelijk onttrekkingsverbod ingesteld. De neerslag van de maand juli zorgde nog niet onmiddellijk voor een structureel herstel van de waterafvoeren. De neerslag tussen 31 juli en 6 augustus 2023 resulteert nu wel in een structureel herstel van het watersysteem. Onttrekking van water uit de waterlopen zonder dat de ecologie in de waterlopen daarbij wordt bedreigd, is opnieuw mogelijk. Na advies van de Vlaamse droogtecommissie, de waterbeheerders van de provincie Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft waarnemend gouverneur Bram Abrams de tijdelijke onttrekkingsverboden opgeheven vanaf 4 augustus 2023. Het permanent onttrekkingsverbod op alle ecologisch zeer kwetsbare kleine beken blijft evenwel van kracht. Dit verbod blijft noodzakelijk om de fauna en flora verder te blijven beschermen, ook gedurende de minder acuut droge periodes. Het permanent onttrekkingsverbod blijft bijgevolg van toepassing op de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten.

Hoewel er de afgelopen dagen veel neerslag viel, blijft het nodig om de toestand van het watersysteem zorgvuldig te monitoren. De waterbeheerders doen dit met continue peil- en debietmetingen van oppervlaktewater en grondwater.