×

Ondergrondse leidingstraat van Antwerpse haven tot Ruhrgebied

Gepost op dinsdag 23 februari 2021

Het grondgebied van Herentals maakt deel uit van het plan om een reservatiestrook vast te leggen voor een ondergrondse leidingstraat. Deze leidingstraat loopt van de haven van Antwerpen tot aan de grens met Nederland en verder tot in het Duitse Ruhrgebied. Een leidingstraat is een zone waarin men pijpleidingen gebundeld kan aanleggen. Het plan draagt de naam GRUP Leidingstraat Antwerpen-Ruhr. De Vlaamse Regering keurde op 18 december 2020 de startnota goed. Naast Herentals maken 45 gemeenten in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant deel uit van het plan.

Infomoment

Van 2 maart tot 30 april 2021 loopt de publieke raadpleging over de startnota, met een digitaal infomoment op 25 en 30 maart, en op 8, 13, 15, 20 april en 22 april, telkens van 19.30 tot 21.30 uur. Inschrijven is verplicht en kan via 02-553 38 00 of www.omgeving.vlaanderen.be/grups/leidingstraat-Antwerpen-Ruhr.

Update

Vrijdag 30 april liep de publieke raadpleging over de startnota af. Alle reacties en adviezen worden nu door de Vlaamse overheid gebundeld. Op basis van de inspraakreacties zullen de alternatieven de volgende maanden meer in detail en op het terrein onderzocht worden om zo te komen tot geoptimaliseerde tracés. Dat gebeurt in overleg met de betrokken gemeenten en actoren. Dit najaar leidt dat tot een scopingnota met de geoptimaliseerde alternatieven en de aanpak van het verdere onderzoek. Bewoners, getroffen door één van de tracés zullen dan verwittigd worden. Geïnteresseerden kunnen zich via de website van de Vlaamse overheid inschrijven op een digitale nieuwsbrief.

www.omgeving.vlaanderen.be/grups/leidingstraat-antwerpen-ruhr