×

Nieuwe fietsontsluiting voor Wuytsbergen-Ekelen

Gepost op donderdag 18 april 2024

Het nieuwe dubbelrichtingsfietspad en de fietstunnel onder het spoor in Ekelenberg zijn officieel in gebruik genomen. Ze bieden een veilige en vlotte fietsverbinding tussen de wijk Wuytsbergen-Ekelen, de Lierseweg en de fietssnelweg Hasselt-Antwerpen. Deze werken kaderen binnen de bouw van een nieuwe hogere spoorbrug over het Albertkanaal.

De Vlaamse Waterweg nv bouwde een nieuwe hogere spoorbrug over het Albertkanaal. De aanpassing van het spoortracé aan weerszijden van de brug gaat hand in hand met investeringen in veilige fietsinfrastructuur. De verhoging van de spoorbrug bood kansen voor een bijkomende fietsverbinding tussen het bebouwde gebied aan de Ekelstraat en omliggende straten enerzijds en de Lierseweg (N13) en verder richting Albertkanaal (fietssnelweg F5). Door samen te werken met verschillende overheden en instanties, konden de projecten worden gebundeld, wat resulteerde in kostenefficiënte oplossingen.

De provincie Antwerpen benutte deze samenwerking om voorbereidende werken uit te voeren voor de realisatie van de fietsostrade F103 Lier-Herentals, inclusief aansluitingen op andere fietspaden. Dit integreerde naadloos met de spoorwegwerken, wat resulteerde in een kostenefficiënter traject voor de fietsostrade.

De nieuwe fietstunnel kruist zowel de nieuwe spoorlijn als de toekomstig aan te leggen fietssnelweg Herentals  - Lier F103. De tunnel is 20 m lang en 5,10 m breed en biedt een veilige doorgang onder het spoor voor fietsers.

Het project verhoging spoorbrug is een realisatie van vereende krachten, waaronder De Vlaamse Waterweg nv, Infrabel, de stad Herentals, de Provincie Antwerpen en Pidpa.