×

Nieuwe coalitie aangekondigd

Gepost op donderdag 17 oktober 2024

Op donderdag 17 oktober heeft Jan Bertels, volksvertegenwoordiger en de stemmenkampioen op de grootste lijst bij de algemeen directeur 3 gezamenlijke akten van voordracht ingediend, nl. de akte voor gemeenteraadsvoorzitter, de akte voor voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en de akte voor de toekomstige schepenen. Hiermee wordt de nieuwe bestuursploeg voor de periode 2025-2030 officieel bekendgemaakt en wordt met deze bekendmaking een einde gemaakt aan het initiatiefrecht dat toegekend werd aan Jan Bertels, de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen van de grootste partij.

De nieuwe bestuurscoalitie zal bestaan uit Vooruit en N-VA. De installatievergadering is voorzien op 3 december 2024.

Het college van burgemeester en schepenen zal geleid worden door Jan Bertels als aangewezen-burgemeester. Eerste schepen wordt Pascal Van Nueten. De andere schepenen zijn Liese Bergen, Bieke Baeten, Nathalie Van Sande, Eva Brandwijk en Stefan Verraedt. Bieke Baeten neemt daarnaast de rol op zich van voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Rob Lathouwers wordt voorzitter van de gemeenteraad.

Oorspronkelijk bericht van 13 oktober - Jan Bertels (Vooruit) mag onderhandelingen voor nieuwe meerderheid starten

Vooruit haalde in Herentals 34,5 procent van de stemmen. Hierdoor is Vooruit de grootste partij in Herentals. De verkozene met de meeste naamstemmen van Vooruit is Jan Bertels.  Hij haalde 4092 voorkeurstemmen.

Als Jan Bertels er niet in slaagt om binnen 14 dagen een nieuwe bestuursploeg samen te stellen, gaat het recht om een nieuw bestuur te vormen naar de verkozene met de meeste voorkeurstemmen van de tweede grootste lijst, dat is Pascal Van Nueten van N-VA.

Het recht om de coalitiegesprekken te mogen starten - het zogenaamde initiatiefrecht - is een cruciale stap in het democratische proces. Het geeft de verkozene met het grootste mandaat van de kiezer de kans om een stabiele meerderheid te vormen. 

De rol van de algemeen directeur is hierbij nieuw. Zij publiceert de volgorde van het initiatiefrecht op de website, zodat deze voor iedereen duidelijk is. Ze zorgt er ook voor dat burgers op de hoogte blijven van de coalitievorming, wanneer het initiatiefrecht overgaat of wanneer een meerderheid is gevormd.