×

Kijk uit naar de Aziatische hoornaar

Gepost op dinsdag 13 juni 2023

De zorg voor ons leefmilieu en de omgeving waarin we opgroeien en leven is een permanent aandachtspunt voor het stadsbestuur. Al jaren tracht het de biodiversiteit te vergroten door meer kansen te geven aan bijen en andere bestuivers met het aanplanten van bloemenperken, bijenvriendelijke bomen en heesters, een nultolerantie toe te passen op pesticiden en insectenhotels te plaatsen.

De Aziatische hoornaar dreigt al die inspanningen teniet te doen. Dit uitheemse insect vangt honingbijen, vliegen, sprinkhanen, vlinders en wespen, maar heeft zelf bij ons geen natuurlijke vijanden, waardoor hun aantal blijft groeien en het evenwicht verstoort.

De enige manier om de opmars van de Aziatische hoornaar effectief te vertragen, is door de nesten te vernietigen. Dat laat u best wel over aan professionelen. Zelf nesten behandelen of verwijderen kan gevaarlijk zijn. De soort kan zeer agressief uit de hoek komen wanneer het nest bedreigd wordt. En uiteraard moet u eerst helemaal zeker zijn dat u met een Aziatische hoornaar te maken heeft; nesten van Europese hoornaars mogen niet bestreden worden, omdat die zeer zachtaardig zijn en weinig bedreiging vormen voor bijen of mensen.

Hoe herkent u een Aziatische hoornaar?

  • tussen 2 en 3 cm lang
  • zwart borststuk
  • zwarte antennes
  • geel uiteinde aan de poten
  • achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
  • koningin en werkster zijn ongeveer even groot

De Europese hoornaar heeft opvallende rode poten, veel rood aan de kop en op het borststuk en geel op bijna alle achterlijfssegmenten.

Aziatische en Europese hoornaar

Wat te doen als u een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt?

Brandweer Zone Kempen is getraind en actief om bij melding nesten van de Aziatische hoornaar te verwijderen. De wespenlijn is van 7 tot 19 uur bemand (014-28 78 78), maar gebruik bij voorkeur het e-formulier hieronder. De verdelging is gratis.