×

Infomoment veiligheidskap beukenrij Bornstraat

Gepost op maandag 17 augustus 2020

Uitnodiging

Om de veiligheidskap toe te lichten, nodigt het stadsbestuur u uit op een infomoment op dinsdag 8 september om 19 uur op de kruising van de Bosdreef en Bornstraat. We informeren u over de gemaakte keuzes. Nadien voorzien we tijd voor het beantwoorden van uw vragen.

Informatie

De beukenrij in de Bornstraat bestaat uit 37 bomen en is één van de restanten van de oude bomenrijen in de OCMW-bossen van Herentals. De gezondheidstoestand van de bomen en de veiligheid voor de vele wandelaars en fietsers deed ons beslissen om in 2013 en 2018 al controles uit te voeren. Uit deze controles bleek dat de beuken versneld achteruit gaan, vooral door de extreme droge zomers en hoge temperaturen van de laatste jaren. 

Om deze redenen besliste de stad om:

  • op korte termijn een derde controle te laten uitvoeren op de bomen die voor behoud onzeker waren
  • op basis van deze controle een plan op te laten maken voor welke bomen geveld worden of behouden blijven. De veiligheid primeert bij deze keuze.

Het plan omvat een veiligheidskap van 32 bomen die in slechte en matige conditie zijn en een gevaar (kunnen) betekenen voor de wandelaars, fietsers en omwonenden.

Er blijven 5 beuken behouden. Hiervoor is een beheersplan opgemaakt, met regelmatige controle en onderhoud tot maximaal behoud van deze bomen.