×

Herentals wil versterkt erfgoed heroveren

Gepost op dinsdag 1 maart 2022

Herentals en zijn stadsvesten hebben een rijke geschiedenis. Herentals neemt als vestenstad deel aan het project ‘Recapture the Fortress Cities’ (RFC), oftewel ‘Herover de Vestingsteden’. RFC gaat voor duurzaam herstel, onderhoud en exploitatie van stedelijke forten en vestingsteden. Het project wil op een slimme manier militair erfgoed benutten en forten terug in het stadsleven brengen. Het Regionaal Landschap coördineert de samenwerking, waar naast Herentals ook Antwerpen (Zandvliet en Lillo), Mechelen, Lier en Dendermonde deel van uitmaken. Het project wordt ondersteund door de Europese Unie en zorgt voor kennisuitwisseling met Europese vestingsteden in onder andere Tsjechië, Spanje en Duitsland.

Ook in Herentals willen we het geheel van de stadsvesten meer beleefbaar en zichtbaar maken. Een aantal plannen voorzien reeds een herwaardering van de vesten, zoals het actieplan voor de vallei van de Kleine Nete en de conceptstudie voor de as Augustijnenlaan-Belgiëlaan-Olympiadelaan (ABO). Deze plannen gaan voornamelijk over het noordelijk deel van de vesten in de ruime omgeving van de Kleine Nete. Daar waar de restanten van de stadsomwalling volledig zijn verdwenen, is het veel moeilijker om de vesten terug tot leven te brengen. Daarom willen we een toekomstvisie voor het geheel van de vesten opmaken, die we stapsgewijs willen realiseren. In opdracht van het stadsbestuur gaat een ontwerpteam hiermee aan de slag. Het doel is om de historische verbondenheid van de vesten met Herentals en zijn bewoners terug in het collectief geheugen te brengen en de vesten, beleefbaar en zichtbaar te maken.

Interreg Europe helpt regionale en lokale overheden in heel Europa om beter beleid te ontwikkelen en te leveren, door een omgeving en kansen voor het delen van oplossingen te creëren. Interreg Europe zorgt voor overheidsinvesteringen, innovatie en implementatie-inspanningen voor een geïntegreerde en duurzame impact op mensen en plaatsen. Om dit doel te bereiken, biedt Interreg Europe kansen voor regionale en lokale overheden in heel Europa om ideeën en ervaringen over overheidsbeleid in de praktijk uit te wisselen, waardoor strategieën voor hun burgers en gemeenschappen voor economische, sociale en ecologische vooruitgang worden verbeterd.