×

Fraikincollectie uitgebreid met eerste marmeren buste

Gepost op dinsdag 15 maart 2022

Het stadsarchief heeft ‘De waternimf’ van Charles Auguste Fraikin uit het legaat van Jan Cools opgehaald uit zijn woonst. Dit is de eerste marmeren Fraikin in de Herentalse collectie en vult het plaasteren origineel mooi aan. In functie van de restauratie van de Lakenhal en de thuiskomst van de collectie, waarvan de werken binnenkort zullen starten, wordt gezocht naar een geschikte plek om het beeld te exposeren. Tot dan blijft het nog eventjes in de coulissen.

De erg succesvolle 19de eeuwse kunstenaar Fraikin groeide op in Herentals, maar woonde en werkte voornamelijk in Schaarbeek. Van ‘De Waternimf’, die hij in de late jaren 1840 creëerde, werden slechts enkele marmeren versies gehouwen. Een hiervan werd besteld door Louis d’Orléans, prins van Condé. Hoewel we niet met zekerheid kunnen vertellen dat het dit exemplaar betreft, is de geschonken buste in uitzonderlijk mooie staat en zou het zeker niet misstaan in een prinselijk paleis.

In 1890 schonk Fraikin zijn indrukwekkende gipsen collectie van enkele honderden beelden aan zijn geboortestad Herentals. De volledige collectie was jarenlang te bewonderen in het Fraikinmuseum, op de zolder van de Lakenhal.

Jan Cools was voormalig leerkracht in het Sint-Jozefscollege, gewaardeerd historicus bij de Herentalse Geschiedkundige Kring, archivaris van kOsh, archivaris van en actief betrokken bij de Sint-Waldetrudiskerk en enthousiaste vrijwilliger bij allerlei initiatieven van de stad.

Hij overleed in 2020 en liet de stad een schitterend legaat na. Naast de marmeren buste ‘La Fee de L’eau’, die hij op een kunstveiling kocht, schonk hij nog twee mooie werken aan het stadsarchief: het boek ‘Diva Virgo Candida’ uit 1650, een prijsboek dat in 1706 uitgereikt werd aan de beste studenten van het Herentalse Augustijnencollege, en een negentiende-eeuwse facsimile (een exacte replica van een oude druk of manuscript) van de oudste, gekende kaart van Herentals. Deze kaart, gemaakt door Jacob van Deventer in 1558, is een enorm belangrijke getuige van de Herentalse stadsontwikkeling doorheen de eeuwen en is nu fysiek te bewonderen in ons stadsarchief.