×

Een nieuwe stap in de vernieuwing van site Le Paige

Gepost op maandag 2 september 2024

Het ambitieuze project om de site van Le Paige te herontwikkelen, gaat een nieuwe fase in. Na veel voorbereiding en overleg met diverse partners, heeft het schepencollege het definitieve ontwerp voor de parkaanleg goedgekeurd. Dat betekent een grote stap voorwaarts voor dit belangrijke project.

De basis voor verandering

In 2018 nam de kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouw het initiatief om het legaat van het echtpaar Hubert Le Paige en Maria Verstappen tot uitvoering te brengen. Het echtpaar schonk hun kasteel aan de kerkfabriek met de opdracht er een nieuwe kerk te bouwen. Om aan deze wens te voldoen, startte de kerkfabriek een samenwerking met de stad Herentals en verschillende andere partners. Er werd een projectgroep samengesteld, waarin de kerkraad, het dekenaat Zuiderkempen, de stad Herentals, het Intergemeentelijk Onroerend Erfgoeddienst (IOED), en het team van de Vlaamse Bouwmeester vertegenwoordigd waren. De kerkfabriek nam Ted’A arquitectes uit Spanje, in samenwerking met het Gentse GAFPA architecten, onder de arm om de herontwikkeling van de site te begeleiden. Belfius Bank trad op als projectbegeleider.

Het masterplan en subsidies

In oktober 2021 keurde het schepencollege het masterplan voor de site Le Paige goed. De focus ligt op vergroening en het beperken van verharding. Ook verkreeg de stad een subsidie van 250.000 euro via het strategisch project Kleine Nete II voor de aankoop van de percelen van de noodkerk, feestzaal Nieuwland en de parkeerplaatsen.

Begin 2022 keurde de gemeenteraad de aankoop van deze percelen goed. Later dat jaar volgde een tweede subsidie van 332.779 euro voor de ontharding en parkaanleg op de locatie van de voormalige noodkerk, feestzaal en parkeergelegenheid.

Een nieuw ontwerp, een nieuw perspectief

Op 1 februari 2024 presenteerde GAFPA architecten een herzien ontwerp, na feedback van de projectgroep. Het nieuwe ontwerp legde meer nadruk op de historische en landschappelijke kenmerken van de site. Er is een duidelijke scheiding gemaakt tussen de zones binnen de oude stadswal en daarbuiten. Binnen de muren is de beplanting dichter en kleurrijker, terwijl buiten de muren een eenvoudiger en natuurlijker bloemenmengsel wordt toegepast.

De verbinding tussen deze zones wordt versterkt door een nieuwe brug op de historische locatie van een voormalige stadspoort. Het ontwerp houdt rekening met de bestaande fundamenten van de oude kerk, waar een onthaal- en rustfunctie komt.

Het ontwerp presenteert een totaalplan voor zowel de site rond de voormalige noodkerk als voor de site rond de nieuwe kerk en het koetshuis. Het volledige landschap zal ook samen aangelegd worden zodat beide sites als één geheel ervaren kunnen worden. Hiervoor zullen de stad en de kerkfabriek intensief samenwerken.

De weg vooruit

Het definitieve ontwerp, dat op 27 juni 2024 door GAFPA en landschapsarchitect Jan Minne werd gepresenteerd, omvat een uitgekiende beplantingsstructuur die de diversiteit van de site benadrukt. Na de goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen wordt het aanbestedingsdossier verder uitgewerkt om binnen de subsidietermijn te blijven.

Toekomstige stappen

De goedkeuring van het ontwerp is een mijlpaal in de uitvoering van het masterplan Le Paige. Het project zal niet alleen de esthetiek van de omgeving verbeteren, maar ook de historische waarde en natuurlijke omgeving benadrukken. Dit project ondersteunt, samen met de vele andere lopende dossiers op dit projectgebied, de verdere ontwikkeling van de site Le Paige  tot recreatieve en toeristische onthaalpoort voor onze stad.

De herontwikkeling van de site geeft een belangrijke impuls aan de leefbaarheid en het erfgoed van Herentals, waarbij de geschiedenis van de plek wordt geëerd en gecombineerd met moderne inzichten in stadsplanning en landschapsarchitectuur.