Digitalisering Het Kempenland
Het Herentalse stadsarchief bezit een grote collectie regionale kranten waarvan het Kempenland één van de belangrijkste is. Deze krant – opvolger van de sinds 1862 gedrukte krant de Meerhoutenaer – verscheen vanaf 1864 in Herentals als ‘Het Kempenland – Nieuws- en Aankondigingsblad van Herenthals’.
De van inslag katholieke krant verscheen onafgebroken op twee onderbrekingen tijdens de Duitse bezettingen na en werd geleidelijk aan het belangrijkste, lokale nieuwsblad. De edities bevatten bijzondere verhalen en zijn vaak ook een nuttig hulpmiddel voor genealogen die op zoek zijn naar meer informatie rond hun voorouders. Daarnaast bevatten ze waardevolle advertenties die getuige zijn van het bedrijfsleven in de regio doorheen de voorbije twee eeuwen.
Naast lokaal nieuws vindt u ook heel wat internationaal nieuws in de krant en ze biedt op die manier ook een interessante blik op hoe internationaal nieuws in de Kempen beleefd werd. Kranten zijn echter een bijzonder fragiele bron. Krantenpapier is flinterdun en van minderwaardige kwaliteit waardoor het de tand des tijds minder goed doorstaat dan andere papiersoorten. Om de originele exemplaren te sparen dient fysieke behandeling daarom zo veel mogelijk vermeden te worden. In de jaren ’80 werden alle exemplaren al in zeer hoge kwaliteit op microfilm gezet in samenwerking met uitgeverij Impressa.
Deze microfilms waren te bekijken in de leeszaal van het stadsarchief en werden vaak geconsulteerd door de bezoekers. Zij vormden nu de basis voor een nieuwe stap in de conservatie en ontsluiting van deze unieke stukken, namelijk de digitalisering van de volledige collectie. Meer dan 15 000 pagina’s tussen 1865 en 1944 zijn ontsloten en thuis raad te plegen in hoge resolutie. Vanwege de auteursrechten die 75 jaar blijven gelden kunnen latere jaargangen nog niet vrij publiek gemaakt worden. Ze zijn wel allemaal mee opgenomen in de digitalisering en worden in de toekomst jaar na jaar verder ter beschikking gesteld.
Als u onderzoek wil doen voor de kranten online te zien zijn, kunt u de afgeschermde edities wel bekijken in de leeszaal van het stadsarchief. Voortaan kunt u de kranten dus in hoge resolutie doorzoeken aan uw eigen bureau, op kempenserfgoed.be. Een eindeloze schat aan informatie voor iedereen die aan historisch- of stamboomonderzoek doet en ook gewoon een heel leuke inkijk op de geschiedenis van onze stad voor iedereen!