×

Blauwalgen opgemerkt? Meld het meteen!

Gepost op dinsdag 27 juni 2023

Warme en droge zomers zorgen voor veel blauwalgenbloei, zowel in kanalen en (recreatie)vijvers, als in beken en rivieren. Veel blauwalgen produceren gifstoffen die ernstige gezondheidsrisico's kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om blauwalgenbloei te melden.

Blauwalgenbloei is vrij gemakkelijk te herkennen. Ze vormen een (blauw)groene tot roodbruine olie- of verfachtige laag die op het wateroppervlak drijft of er net onder zweeft. Ook wanneer je wit of blauw schuim aan de waterkant ziet, is er sprake van blauwalgenbloei.

Een ongewone watervogelsterfte of vissterfte kan het gevolg zijn van blauwalgenbloei.

Ons lichaam kan in contact komen met de gifstoffen van blauwalgen via de huid, door water in te slikken of door heel kleine waterdruppels in te ademen. Dit kan leiden tot diarree, braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties en astma. Ook voor dieren kunnen de gifstoffen schadelijk en zelfs dodelijk zijn.

Stelt u ergens blauwalgenbloei vast, meld dat dan meteen aan de dienst omgeving van de stad: tel. 014-28 50 50, info@herentals.be.