×

Anoniem meldpunt voor drugsplantages, drugslabo’s en dumping drugsafval

Gepost op dinsdag 21 december 2021

Illegale drugsproductie kan erg gevaarlijke situaties en overlast veroorzaken. Zo kan er bijvoorbeeld door een cannabisplantage of een explosie in een drugslab brand ontstaan in een woonwijk. Wandelaars of spelende kinderen  kunnen tijdens een boswandeling stoten op chemisch afval. De gevolgen kunnen ernstig zijn, zowel voor toevallige voorbijgangers, hulpverleners als voor de directe omgeving en het milieu.

De cijfers van de voorbije jaren voor provincie Antwerpen zijn zorgwekkend. In 2021 ontdekte de politie 88 plantages en 11 drugslabo’s in onze provincie. Op vijf locaties werd materiaal voor de opbouw van een labo gevonden en een opslagplaats voor chemicaliën. Op acht plaatsen moest chemisch afval opgeruimd worden.

Om de strijd tegen illegale drugsproductie op te voeren lanceren het Openbaar Ministerie, de politie en de provinciegouverneur een anoniem meldpunt. Op www.drugsplantageontdekt.be vinden bezoekers alle informatie over verdachte elementen rond cannabisplantages, labo's en het dumpen en lozen van chemisch afval. Wie deze verdachte elementen of situaties opmerkt, kan er volledig anoniem melding van maken via een online formulier.