De geschiedenis van de kunstencampus
Stad en politie kopen samen gebouw van Proximus
In januari 2015 kochten de stad Herentals en de politiezone Neteland samen het gebouw van Proximus in de Molenvest aan. Voor de stad Herentals moest het gebouw de nieuwe kunstencampus worden, waar de twee academies van de stad een nieuwe plek kregen.
In de academie voor beeldende kunst (ABK) volgen 850 leerlingen les, in de academie voor muziek, woord en dans (AMWD) zijn dat er zelfs 1.500. De huisvesting van de twee academies voldeed niet meer. Bovendien was de toenmalige capaciteit beperkt, waardoor de stad verschillende lokalen moest bijhuren. Ook zocht de stad een oplossing voor een aantal diensten die te verspreid lagen over de stad.
Het stadbestuur was al geruime tijd op zoek naar een nieuwe locatie. Zo passeerden de lompenfabriek en het parkeerterrein naast de bib. Einde 2013 kreeg de stad een aanbod van Proximus voor de aankoop van het gebouw in de Molenvest 19-27. Dit gebouw huisvestte op dat moment de politiezone Neteland, de VDAB en grote technische ruimtes met telefooncentrales van Proximus.
Proximus wilde dit gebouw verkopen omdat ze met de moderne technologie minder oppervlakte nodig hebben. De stad en de politie hebben vervolgens het aanbod en het gebouw grondig bestudeerd om zo een doordachte keuze te kunnen maken. Zo liet de stad architectenbureau RE-ST uit Herentals een bouwtechnische haalbaarheidsstudie uitvoeren en deze was positief. Ook de directeurs van de twee academies waren intensief betrokken bij deze haalbaarheidsstudie.
Na een jaar onderhandelen, sloten Proximus, de stad en de politiezone een akkoord over de verkoop van het gebouw op de Molenvest. Begin 2015 kochten de stad en de politiezone het gebouw van 11.600 m² voor 5.800.000 euro, waarvan de politie 1.270.000 euro betaalt. Het gebouw zal in de toekomst onderdak bieden aan de politiezone, de ABK, de AMWD en het stadsarchief.
Op dinsdag 3 november 2020 start de renovatie van de Kunstencampus op de Molenvest. Op vrijdag 1 september 2023 opent de kunstencampus.
De stad brengt met de kunstencampus haar twee academies onder één dak. Door de verhuis beschikken de academies over voldoende ruimte, waardoor de stad niet langer een tiental klaslokalen moet huren bij het KOSH. Met de kunstencampus in het hart van de stad trekken we dezelfde visie als met het cultuurcentrum door: een blikvanger in het centrum die voor heel wat bedrijvigheid en levendigheid zal zorgen. De kunstencampus zal dan ook een open kunstencentrum en ontmoetingsplek worden waar kunstenaars uit verschillende disciplines elkaar kunnen ontmoeten en beïnvloeden.
Wie ontwierp de kunstencampus?
De stad zocht in 2016 een ontwerper voor de Kunstencampus via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. De Open Oproep is een lijst met bouwprojecten die twee keer per jaar gepubliceerd wordt. Ontwerpers uit heel Europa kunnen zich kandidaat stellen voor de opgenomen projecten. De stad en de politiezone werden tijdens de hele selectieprocedure bijgestaan door een onafhankelijke deskundige.
Deelnemen aan de Open Oproep kostte 33.275 euro. Daarvan betaalde de stad 25.595 euro en de politiezone 7.320 euro. Op 6 juni 2016 gunde het college van burgemeester en schepenen de ontwerpopdracht aan de tijdelijke vereniging TV Frederic Vandoninck Wouter Willems architecten – VK engineering (FVWW).
Voorontwerp voor Kunstencampus bekend
In 2017 was het eerste voorontwerp van de kunstencampus klaar. Het voorontwerp werd op 5 april voorgesteld aan een gemeenteraadscommissie, waar ook leden van de politieraad aanwezig waren. Het voorontwerp werd getekend door het architectenbureau FVWW in overleg met de academie muziek woord en dans, de academie beeldende kunst en de politiezone Neteland .
Ook de Herentalse verenigingen krijgen er plaats in de Kunstencampus. De stad heeft de ambitie om de Kunstencampus zo energievriendelijk mogelijk uit te voeren. De nodige isolatie en de beste technieken zijn daarom opgenomen in het voorontwerp.