Viool (klassiek)
Als je kiest voor viool, kan je een keuze maken tussen
- Viool (klassiek)
- Folkviool
Deze pagina gaat over de klassieke viool.
De viool behoort samen met de altviool, de cello en de contrabas tot de strijkersfamilie. Het is een snaarinstrument met vier snaren die aangestreken worden met een strijkstok of boog. Als kleinste instrument uit de familie heeft de viool een hoge en heldere klank.
Bij klassieke viool gaan we op zoek naar jouw lievelingsmuziek. Er komen zeker klassieke stukken aan bod, maar ook filmmuziek en stukken van jouw favoriete pop, rock en jazz artiesten. Je leert bogen volgen zodat je mee kan spelen in een orkest, kamermuziek, rockband of jazzcombo. Je krijgt ook de kans om eigen stukken te schrijven en te spelen. Je krijgt een brede basis om je vleugels uit te slaan en jouw eigen muzikale stem uit te drukken op de viool. Hou je van animé muziek, heavy metal, gospel, Mozart of Franse Chanson? Allemaal mogelijk op de viool!
Hoe wordt de viool bespeeld?
Je plaatst je viool tussen kin en linkerschouder. De vingers van de linkerhand drukken de snaren in om de tonen hoger of lager te laten klinken. De strijkstok wordt losjes vastgehouden in de rechterhand en beweegt over de vier snaren.
Hoe kan ik een viool meenemen?
Instrument en boog worden opgeborgen in een vioolkist. Met een speciale draagzak kan je de viool op je rug dragen (handig voor op de fiets!).
Kopen of huren?
Een viool groeit met je mee. Er bestaan verschillende maten (1/4, 1/2, 3/4, 4/4). Je kan alle verschillende maten (vanaf 1/4 tot 4/4) huren aan de academie voor 60€ per schooljaar.. Je hoeft pas een eigen viool te kopen nadat je de grootste maat al bereikt hebt en je de lagere graad achter de rug hebt. De prijs is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit. Een basisviool met een mooie klank kost rond 700€ (koffer en strijkstok inbegrepen).
Er zijn goedkopere violen te vinden op het internet, maar je kan deze beter vermijden en je geld sparen voor iets beter.
De leerkracht viool zal je helpen om een vertrouwde vioolbouwer te vinden.
Wist je dat...
De stijlmogelijkheden in principe onbeperkt zijn? Uiteraard kennen we veel klassieke werken voor de viool, maar ook in de jazz en de folk is het een geliefd instrument. Wil je klezmer, bluegrass, Ierse muziek of blues spelen? Of wil je je eigen eclectische mengeling van muziek samenstellen uit verschillende tradities? Dan is de opleiding folkviool zeker iets voor jou!
Wie is de leerkacht viool?
Bekijk hier onze leerkrachten.
En hoe klinkt dat dan?
Een professionele klassieke violist aan het werk: