Keuzevakken vertolkend muzikant (4de graad)

 
GELUIDSLEER EN OPNAMETECHNIEK

Muziek opnemen kunnen we bijna allemaal. Met een smartphone kom je al een aardig eind. Maar als het echt goed moet klinken, komt er heel wat meer bij kijken. Het opnemen van muziek is een creatief proces dat de juiste vaardigheden en training vraagt. Door de juiste technieken te leren kan ook jij een goede producer worden.

In de opleiding Geluidsleer en Opnametechniek leer je de basistechnieken om muziek op te nemen, te mixen en te masteren. Daarnaast komen thema’s als microfoon- en mixtechnieken, digitale audio, equalising, compressie, effecten en synthese aan bod. Al deze kennis zet je om in de praktijk. Zo vinden er opnameprojecten plaats in samenwerking met leerlingen en leerkrachten van de academie. Ook live mixen (PA) behoort voor een deel tot de opleiding.

GROEPSMUSICEREN

In de derde graad was groepsmusiceren een verplicht vak, en natuurlijk mag je dat verderzetten. In de vierde graad is het niet meer verplicht, maar kan je het kiezen als keuzevak.

KOOR

Zit zingen in je bloed? Heb je in de tweede of derde graad de smaak te pakken gekregen van het samen zingen? Kom dan meezingen in één van onze drie koren.

  • Jongerenkoor op dinsdag van 18.00 tot 19.00 uur
  • Pop-rock-jazzkoor op vrijdag van 17 tot 18 uur
  • Folkkoor op maandag van 19.30 tot 20.30 uur
IMPROVISATIE

Improvisatie komt in allerlei muzikale stijlen voor. Net als bij het leren van een taal is de geleidelijke, speelse en onbewuste manier uiteraard de beste. Helaas worden we al snel ‘geremd’ door het steeds bewuster worden, en komt schaamte en onzekerheid in de weg staan. In de les gaan we de keuzemogelijkheden van de muzikale materie steeds duidelijk ‘afbakenen’ waardoor durven en experimenteren weer vanzelfsprekend wordt. Dit gebeurt met stijl-gebonden ‘backingtracks’ waarop we in groep kunnen oefenen en toepassen wat we net hebben gezien.

Je mag je dus verwachten aan het oefenen van volgende onderdelen:

  • Gehoor (om het imiteren van voorbeeldsolo’s te vergemakkelijken)
  • Harmonisch inzicht (om harmonische schema’s waarover geïmproviseerd kan worden te leren begrijpen)
  • Melodisch inzicht (om de kracht van goede melodieën te leren voelen)
  • Ritmisch inzicht (om zowel de vormstructuur van een stuk als het gewicht van de verschillende ritmische plaatsen binnen verschillende maatsoorten te leren voelen)
  • Vocabulaire (om met concrete en bestaande ‘licks’ te leren experimenteren en zo de eigen vocabulaire te vergroten)

Tonale Improvisatie kan je in de vierde graad alleen volgen als je bent ingeschreven voor de optie klassiek of folk en wereldmuziek.

ARRANGEREN MET ABLETON

In deze cursus ga je jouw eigen muziek componeren en produceren. Of het nu hip hop, techno of popmuziek is, jij bepaalt zelf wat voor muziek je wil maken. Je verwerft melodisch, harmonisch en ritmisch inzicht en leert programmeren, opnemen en structuur in je muziek brengen. Ontdek hoe je verschillende effecten kunt gebruiken om je eigen sound te creëren, hoe je samples maakt en bewerkt, hoe je moet mixen en masteren. Je leert ook met de nodige tools werken om je muziek live te brengen. Tot slot gaan we kijken hoe je muziek kunt promoten en leer je alle stappen die nodig zijn om jouw muziek uit te brengen op cd, vinyl en digitale platformen.

Benodigdheden (zelf aan te schaffen): een laptop en het programma Ableton Suite

ARRANGEREN MET MUSESCORE

Arrangeren is het geschikt maken van een muziekstuk voor een andere instrumentale bezetting dan waarvoor het stuk oorspronkelijk was gecomponeerd. Je brengt bijvoorbeeld de melodie mee van een bekende popsong en arrangeert die in de les, zodat je hem kan uitvoeren met zang en piano. Of je maakt van een folksong een stuk voor viool, accordeon en gitaar. En misschien heb je wel inspiratie om een eigen song te schrijven en hem te bewerken voor de bezetting die jij wil? Ook dat kan in deze cursus.

Arrangeren doe je aan de computer. Benodigdheden (zelf aan te schaffen): een laptop en het (gratis) programma Musescore.

SINGER-SONGWRITER

In deze cursus smeed je jouw eigen songs, schaaf je aan je teksten en breng je ze tot leven op het podium of in de studio. Voor iedere verteller met een scherpe pen, onbevreesde stembanden en een liefde voor gitaar of piano.

Singer-songwriter kan je enkel volgen als je bent ingeschreven voor de optie pop-rock-jazz.

De les Singer-Songwriter vindt plaats op donderdag van 19 tot 20 uur. 

BEGELEIDINGSPRAKTIJK (alleen voor piano, orgel, accordeon en harp)

In de derde graad volgde je wellicht al begeleidingspraktijk, en natuurlijk mag je dat verderzetten. In de vierde graad is het niet verplicht, maar kan je het kiezen als keuzevak.