×

Herentals kiest voor duurzame warmte

Wat zijn de alternatieven voor aardgas bij nieuwe verkavelingen en projecten? Wanneer is het aangewezen om een nieuwe woonprojecten met een warmtenet uit te rusten en wanneer zijn individuele oplossingen de beste optie? Wat zijn de beschikbare hernieuwbare bronnen om een warmtenet te voeden? Hoe kunnen bestaande gebouwen de shift naar hernieuwbaar maken?

Om op deze antwoorden een antwoord te bieden, werkt de stad aan een warmteplan. Dat plan maken we niet alleen, we werken nauw samen IOK in het project ‘Warmtemakelaar Kempen’ en gaan in gesprek met verschillende stakeholders. de stad zet op dit moment enkele belangrijke stappen in het warmteplan.

Wat is een warmteplan?

Een warmteplan is een essentieel instrument om de transitie te maken van fossiele naar hernieuwbare gebouwenverwarming. Voor de optimale oplossing, aan de laagste maatschappelijke kostprijs, is begeleiding en beleidssturing nodig. Via warmtezonering wordt aangegeven hoe deze  transitie zo efficiënt mogelijk kan gebeuren (collectief of individueel). Voor kleinere en landelijke gemeenten wordt een efficiënte aanpak vooropgesteld die zoekt naar haalbare en concrete warmteclusters om de transitie te versnellen. Daarnaast gaat de nodige aandacht naar het beleidsmatig verankeren van dit plan, zodat alle beleidskeuzes op systematische wijze in de juiste richting worden gestuurd. Vooral het instrumentarium van de ruimtelijke ordening biedt hiervoor krachtige kapstokken.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een ondergronds netwerk van buizen om warmte vanuit een centrale bron te verdelen tussen verschillende gebouwen. Gebouwen die zijn aangesloten op een warmtenet hebben dus geen individuele verwarmingsinstallatie meer nodig. In een dense (vaak stedelijke) woonomgeving komen warmtenetten vaak in beeld als meest aangewezen optie, waar kleinere eilanden dan kunnen groeien tot een groter moedernet.

Hoe kan je een warmtenet voeden?

Waar in andere regio’s vooral naar goedkope restwarmte gekeken wordt voor voeding van zo’n net, ligt in de Kempen de eerste focus op diepe geothermie als potentiële en continue beschikbare warmtebron. Uit onderzoek van VITO blijkt immers dat er in het grootste deel van de Kempen potentieel is voor diepe geothermie, maar verdere gebiedsgerichte analyse van de ondergrond is nodig.

Wat houdt een warmteverordening in?

De warmteverordening is een stedenbouwkundige vergunning die bepaalt dat nieuwe ontwikkelingen vanaf tien woningen een centrale stookruimte en collectieve warmtevoorzieningen moeten hebben. Daarvoor loopt momenteel de procedure tot goedkeuring. Het openbaar onderzoek staat gepland in de zomer van 2023. U kunt gedurende deze periode uw opmerkingen aan ons bezorgen.